Ministrul Tătaru a anunțat ce condiții trebuie îndeplinite pentru un Crăciun liniștit
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat luni seara că situația epidemiologică în care România se va afla de Crăciun depinde de cât de mult sunt respectate regulile de protecție sanitară în acest moment.
În acest context, ministrul a explicat cât timp trebuie să treacă pentru a se ajunge la un stadiu de platou în ceea ce privește numărul zilnic al infectărilor și ce altă perioadă este necesară pentru a se intra pe un trend descendent. Declarațiile au fost făcute în studioul postului B1 TV.
”Eu nu știu ce va fi de Crăciun. Ce va fi de Crăciun depinde de ce va fi mâine, de ce va fi peste două, trei sau patru săptămâni. Dacă noi nu gestionăm aceste săptămâni, nici nu vreau să mă gândesc la Crăciun.
Noi avem, în acest moment, niște repere. Barometrele mele sunt unitățile de primiri urgențe, internările, decesele, terapia intensivă cu extensie.
În condițiile în care eu respect niște reguli… avem trei cicluri de 14 zile, ar trebui să ajung la un platou. Va trebui să continui cu încă trei cicluri de 14 zile ca să încep să scad. Cine crede că dacă eu astăzi respect sau nu respect voi avea previziunea că voi avea un Crăciun liniștit și voi merge la munte sau în străinătate, se înșală”,
a spus Tătaru.
Ministrul a insistat asupra necesității respectării regulilor de protecție sanitară impuse de autorități, nu doar în România, ci și în celelalte țări lovite de al doilea val pandemic.
”Gândiți-vă că nu suntem numai noi. Toate țările își închid granițele, sunt 25 de țări din Europa înaintea noastră, membre ale Comunității europene sau nu care, când vin la noi, intră în carantină și țările care sunt sub noi ne impun nouă carantina.
Condițiile sunt foarte clare: respectăm niște reguli 28 de zile – vom ajunge la un platou, le mai respectăm încă 28 de zile – vom începe să scădem. Dacă nu le respectăm nu vom face decât ca noi, ca sistem medical, să luptăm întinși la maximum și autoritățile locale să îi caute pe cei care nu respectă.
Cred că ar trebui să ajungem toți la un numitor comun – respectarea unor reguli, un tratament de calitate, în condiții de presiune scăzută”,
a mai declarat Nelu Tătaru.
În privința închiderii parcurilor pe timp de noapte, ca măsură pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, Nelu Tătaru a precizat că aceasta ar urma să fie o decizie luată la nivelul fiecărei localități, de către autoritățile locale, fiind cele care ”știu cel mai bine unde s-ar putea forma aglomerări de persoane”.
Referitor la petrecerile organizate în apartamente sau în alt gen de spații închise, ministrul Sănătății a precizat:
”Noi căutăm tot ce înseamnă mobilitate, tot ce înseamnă evenimente și tot ce înseamnă locuri în care nu sunt respectate regulile și infectarea, iar apoi transmiterea se fac în mod accelerat. Evaluarea pe care noi am lăsat-o autorităților locale, care cunosc cluburile, zonele de promenadă, sunt cele care vor decide dacă la un anumit moment, la o anumită oră, în acele locuri se creează acele aglomerații care duc la transmitere.”