Profesorul Mircea Coșea spune că s-a făcut ceva doar ca să fie făcut ”dar problemele de fond n-au fost rezolvate. Din contră, se pare că apar probleme în plus, spune reputatul profesor de economie.
“Spre exemplu, la marile întreprinderi problema nu e rezolvată deloc. Nici la întreprinderi mici și mijlocii, iar la consumatorii casnici plafonul mi se pare mic. Deci nu cred că e niciun fel de speranță că se vor îmbunătăți lucrurile”, a spus economistul și a continuat spunând că ar trebui ca guvernanții să nu privească populația ca pe unii care nu înțeleg lucrurile.
Profesorul a continuat spunând că:
”Problema aceea cu amenzile pe care vor să le dea în cazul în care se depășește nu știu ce profit, toate astea sunt atât de greu de realizat în practică. Un singur lucru aș vrea ca să îmi spună și mie domnul Virgil Popescu, cum calculează dânsul nivelul profitului pe care pe care îl consideră normal și de la care începe să considere că e anormal. În ce bază, cât există o atât de mare fluctuație pe piață?”, se întreabă Coșea.
Profesorul critică și forma fără fond în cee ce privește taxa de solidaritate:
“Este și ea un lucru care sună bine, dar în practică și asta se realizează foarte greu, pentru că și aici statul preia niște bani pe care îi duce unde și când”.
În sfârșit se copiază sfaturile europene spre economisire
Profesorul Coșea a subliniat că lipsa de transparență pare evidentă, iar plafoanele sunt foarte jos, fiind aproape imposibil pentru o familie de români să se încadreze în aceste plafoane.
“Deci, ca să fiu sincer, nu mă așteptam la o rezolvare a situației sau la o îmbunătățire, dar măcar la niște lucruri puțin mai acceptabile, din punctul de vedere al modului în care se realizează. Nu sunt realizabile, nu ai cum să aplici ce își doresc domniile lor acolo. Singura intenție care este copiată după ceea ce se întâmplă în alte țări europene este această tendință de a împinge consumatorul spre economisire, ceea ce nu e rău. Ăsta e un lucru bun, dar dacă ne uităm la plafoanele pe care alte țări erau făcute, la noi plafonul este foarte mic, plafon impus la consum este foarte greu de respectat. Nu știu cine va putea să aibă un astfel de consum. Cei mai mulți vor trece pe piața prețurilor contractuale care poate să fie oricât de mare, fără nicio limită”, a declarat Mircea Coșea pentru dcnews.ro.
Concluzionând, porfesorul Coșea este sceptic privind o rezolvare pozitivă. Ba dimpotrivă, lucrurile par și mai greoaie:
“Cred că nu s-a făcut nici un progres, ba din contră, lucrurile s-au complicat, s-a creat impresia că Guvernul e conștient că există în piață niște răufăcători, ca să zic așa, care au niște profituri foarte mari și pe care vor neapărat să-i penalizeze cu 5% din cifra de afaceri. Dar ca să pui în practică lucrul ăsta, mi se pare foarte greu”, a conchis economistul Mircea Coșea.