Închide

Sinteza financiară a primei zile de război: burse prăbușite, rubla la minim istoric, temeri și panică

Avatar
Razboi Ucraina Rusia

Foto: inews.com

Timp de citire: 2 minute

Bursele au scăzut joi la nivel mondial, preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril pentru prima oară din 2014, iar rubla a atins un minim record, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a lansat o invazie în Ucraina, transmite Reuters.

Pieţele au avut toate reacţiile predictibile. Indicii bursieri europeni DAX, CAC 40 şi FTSE 100 şi FTSE MIB au scăzut cu aproape 4%. Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 3,3%.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones scade cu 2,5%, S&P 500 cu 1,46%, iar Nasdaq cu 0,64%.

Obligaţiunile guvernamentale cu ratinguri ridicate au crescut puternic, ca şi monedele considerate sigure, precum dolarul, francul elveţian, yenul japonez şi aurul.

Pe piaţa din Rusia, rubla s-a depreciat cu aproape 7%, la un minim record de 86,98 unităţi pentru un dolar, în timp ce indicii bursieri de la Moscova au coborât cu 40%.

Ucraina a fost nevoită să suspende tranzacţiile în monedă locală după prăbuşirea obligaţiunilor guvernamentale, investitorii anticipând că ţara va intra din nou în incapacitate de plată, cum s-a întâmplat și în 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Petrolul atinge 105 dolari barilul

Cel puţin trei cumpărători majori de petrol rusesc nu au putut deschide joi scrisori de credit de la băncile occidentale pentru a acoperi achiziţiile, au declarat surse pentru Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă global, a crescut cu 7 dolari, sau cu 7,2%, la 103,84 dolari pe baril până la ora 16:39 GMT (18:39 ora României), după ce în timpul tranzacţiilor a atins un maxim de 105,79 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a urcat cu 4,95 dolari, sau 5,4%, la 97,05 dolari pe baril, după ce a crescut pe parcursul zilei la 100,54 dolari pe baril. Petrolul Brent şi WTI au înregistrat cel mai mare nivel din august şi, respectiv, iulie 2014.

“Rusia este al treilea mare producător de petrol şi al doilea exportator de petrol din lume. Având în vedere stocurile scăzute şi rezervele în scădere, piaţa petrolului nu îşi poate permite întreruperi mari de aprovizionare”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

”Preocupările legate de aprovizionare pot stimula, de asemenea, activitatea de stocare a petrolului, care susţine preţurile”.

Rusia este, de asemenea, cel mai mare furnizor de gaze naturale în Europa, furnizând aproximativ 35% din necesar.

scroll to top