Închide

Model pentru România? | Guvernul Olandei intră pe piața imobiliară și plafonează prețul chiriilor

Avatar
netherlands, hoorn, houses

Fotografie de fotogrzechnik pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul olandez urmează să impună limite pentru chiriile percepute în cazul a peste 300.000 de case, pentru a oferi o șansă la locuințe accesibile chiriașilor cu venituri medii, pe fondul unei crize teribile a locuirii pe care o traversează țara, potrivit Bloomberg.

Conform planului, prețul de închiriere al locuințelor vizate va fi redus în medie cu 190 de euro pe lună, în condițiile în care noile măsuri vor intra în vigoare în ianuarie 2024.

Ministrul Locuințelor din guvernul olandez, Hugo de Jonge, dorește să extindă controalele autorităților în ce privește chiriile existente în prezent pentru locuințele sociale, pentru ca noul plafon să se aplice tuturor locuințelor evaluate cu până la 187 de puncte, în conformitate cu sistemul olandez de evaluare a locuințelor. Prețurile vor fi indexate anual în funcție de inflație, însă la momentul intrării în vigoare a legii, la începutul anului 2024, proprietățile respective nu vor putea fi închiriate decât cu maximum 1.100 de euro.

Persoanele cu venituri medii, cum ar fi profesorii, asistentele medicale sau angajații din poliție, se chinuie cu creșterea accelerată a costurilor chiriei în ultimii ani, din cauza unei ”crize enorme de locuințe”, a declarat ministrul Hugo de Jonge.

Tot din 2024, sistemul de evaluare a locuințelor va deveni și el obligatoriu, iar proprietarii care nu respectă plafoanele maxime la chirii riscă amenzi usturătoare.

Marile companii și investitorii instituționali și-au anunțat intenția de a construi circa 100.000 de case destinate persoanelor cu venituri medii până în 2030, potrivit unui comunicat al guvernului. În condițiile unor reglementări sporite ale autorităților centrale, chiriașii vor beneficia de protecție suplimentară, iar proprietarii vor fi mai dispuși să investească în sectorul imobiliar, potrivit anticipațiilor guvernului olandez.

Atâta doar că această analiză nu întrunește unanimitatea părerilor specialiștilor în piața imobiliară.

Peter Boelhouwer, profesor la Universitatea din Delft, specializat în sisteme de locuire, a avertizat că activitatea din sectorul rezidențial al pieței imobiliare ar putea cunoaște o scădere a atractivității, iar proprietarii ar putea fi tentați să își vândă proprietățile.

De asemenea, aceste măsuri anunțate, alături de creșterea ratelor dobânzilor, riscă să exacerbeze deficitul de locuințe din țară, a mai opinat Boelhouwer.

”Dacă analizăm numărul autorizațiilor de construire eliberate, acesta a scăzut în ultimele cinci trimestre. Dacă investitorii și companiile construiesc mai puține case, iar clienții sunt reticenți din cauza dobânzilor mari, atunci ajungem în situația în care devine tot mai greu să ai locuințe noi pe piață și întreaga piață imobiliară poate fi pusă în pericol”, a spus Boelhouwer pentru Bloomberg.

Olanda este țara europeană cu cel mai mare număr de locuințe sociale destinate închirierii, potrivit unui studiu al OCDE. Guvernul se așteaptă ca, până în 2024, peste 90% din proprietățile de închiriat din segmentele locuințelor sociale și de clasă medie din Olanda vor fi închiriate pentru mai puțin de 1.000 de euro atunci când va fi semnat un nou contract de închiriere.

scroll to top