Închide

Mogul care a construit o avere de peste 1 miliard de dolari, încă merge cu bicicleta la muncă

Avatar
Lpp Group

Foto: voogel.co.ua

Timp de citire: 4 minute

Marek Piechocki a contribuit la construirea unei averi de un miliard de dolari, dar magnatul polonez nu lasă ca acest fapt să-i schimbe modul de viață. Cofondatorul LPP S.A., cel mai mare retailer de modă din Polonia, se ferește de lumina reflectoarelor, evitând chiar să fie fotografiat. Ba mai mult, încă merge la serviciu mai degrabă cu bicicleta decât cu limuzina.

Asta chiar și în timp ce fundația sa de familie a acumulat aproximativ 1,1 miliarde de dolari în avere, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Acțiunile LPP s-au dublat din noiembrie, deoarece investitorii apreciază capacitățile de comerț electronic ale companiei, chiar dacă pandemia a lovit vânzările în magazinele fizice.

Piechocki, în vârstă de 60 de ani, insistă să nu fie numit miliardar, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. El susține că bogăția nu mai este a lui. În 2018 și-a transferat acțiunile către fundație, care îi reunește pe el însuși, pe mai mulți membri ai familiei și pe alții drept beneficiari. Fundației i se interzice vânzarea acțiunilor LPP. Modelul de proprietate asigură că „compania nu va fi vândută” în curând, a spus Slawomir Loboda, directorul executiv adjunct al LPP. Pentru angajați, este o „veste grozavă”, a spus el.

Piechocki a început afacerea în 1991 cu Jerzy Lubianiec, în vreme ce Polonia se transforma într-o economie de piață. Inițial a importat pulovere turcești. Astăzi, LPP are peste 1.800 de magazine în 25 de țări, conform ultimului său raport anual. Mărcile sale, care includ Reserved, Mohito și Cropp, au adesea prețuri mai mici decât concurenții din vest.

Piața de vechituri

Omul de afaceri, care a refuzat să fie intervievat de Bloomberg pentru această poveste, nu este un mogul tipic al modei. Evită spectacolele de podium și evenimentele de afaceri și celebrități. La sediul LPP din Gdansk, el nu are un birou separat, preferând să stea în birouri libere, printre echipele de designeri.

Întrebat în 2019 de ce este atât de concentrat pe protejarea intimității sale, el a spus că nu dorește ca nimeni să majoreze prețurile pentru vinilurile pe care le cumpără de la piețele de vechituri din Gdansk.

În noiembrie, fundația lui Piechocki a cumpărat acțiuni suplimentare de la fundația lui Lubianiec. Fundația Semper Simul asociată cu Piechocki deține acum aproximativ 29% din acțiunile companiei și aproximativ 60% din drepturile de vot. Fundația are 16 persoane înscrise ca beneficiari, unele dintre ele nefăcând parte din familie.

LPP nu este singura firmă poloneză ale cărei acțiuni au crescut în timpul pandemiei, contribuind la crearea bogăției pentru acționarii lor. Averea netă a lui Tomasz Biernacki a urcat la un record în ianuarie, deoarece cererea de produse de bază a dus la creșterea vânzărilor lanțului de supermarketuri Dino Polska SA. Tot în acea lună, Rafal Brzoska a devenit cel mai nou miliardar al națiunii, deoarece operatorul său de easybox-uri a crescut în boom-ul comerțului electronic.

Incendiul din Bangladesh

LPP s-a confruntat cu dificultăți în anii 2010, când un incendiu a devastat subcontractantul său din Bangladesh și unele colecții au fost primite prost. Asta a făcut ca întreaga companie să piardă clienți.

„Am fost prea implicați în expansiune și nu am putut vedea că această colecție pe care am vrut să o vindem era pur și simplu îngrozitoare”,

a spus Piechocki în 2017.

Ca răspuns, Piechocki a redus dividendele și a folosit profiturile pentru a crește salariile designerilor și a angaja mai mulți dintre ei. De asemenea, a investit în domenii inclusiv comerțul electronic și a oferit personalului mai multă autonomie.

Loboda a spus că acești pași s-au dovedit importanți în timpul pandemiei.

„Odată cu închiderea bruscă a magazinelor care dețineau peste 90% din articolele noastre de îmbrăcăminte, trebuia să ne reconstruim rapid logistica pentru a face stocul disponibil pentru vânzări online. Fără pariul nostru anterior pe „know-how-ul” angajaților, nu ar fi fost posibil.”, a spus el.

LPP și-a dublat veniturile din comerțul electronic în anul fiscal care s-a încheiat în ianuarie, comparativ cu anul fiscal precedent. Totuși, a înregistrat o pierdere netă pentru perioada de 12 luni de aproximativ 190 de milioane de zloți (50 de milioane de dolari).

Accelerează expansiunea

Compania intenționează să accelereze creșterea spațiului de magazine cu 25% în acest an fiscal, comparativ cu o estimare anterioară de 20%, pe măsură ce se redeschid mai multe mall-uri și își revin vânzările, a declarat directorul financiar Przemyslaw Lutkiewicz într-o conferință telefonică după ce firma a raportat veniturile primului trimestru. În mai, LPP a propus un dividend record pentru a compensa acționarii care au acceptat să nu primească dividende anul trecut. Acțiunile LPP au crescut cu 6,8% până la un nivel record la tranzacționarea de pe piața bursieră din Varșovia.

„LPP are o strategie omnicanal țintită, care este superioară altor retaileri din magazine. Creșterea sa online este alimentată de lanțul său de aprovizionare agil.”,

a declarat Tatiana Lisitsina, analist de retail la Bloomberg Intelligence din Londra.

Dar ambiția anterioară a lui Piechocki de a se extinde în țările occidentale rămâne în mare parte neîmplinită. Compania are 19 magazine în Germania și unul în Londra, potrivit celui mai recent raport anual al său. Dar în ultimii ani s-a concentrat asupra Europei de Est. Cele mai mari trei surse de venituri ale sale sunt Polonia, Rusia și Ucraina, potrivit raportului.

Pentru un analist, nu este nimic în neregulă cu prioritizarea acestor țări.

„Acestea sunt piețe profitabile. Nu este nevoie să intri în Europa de Vest doar de dragul de a fi acolo.”,

a spus Konrad Grygo, analist la Erste Group Bank SA din Varșovia.

Grupul polonez de modă LPP, prezent local cu un total de 5 branduri, a ajuns la 100 de magazine şi o suprafaţă închiriată pentru retail de 96.000 mp în România după o expansiune accelerată în pandemie. Mai exact, reţeaua s-a dublat în doar doi ani, perioadă în care şi businessul a crescut rapid. Anul acesta, compania a deschis 25 de unităţi, 24 sub brandul Sinsay şi una sub Cropp. Sinsay, spre exemplu, are circa 50 de magazine, adică aproape jumătate din toate unităţile LPP pe plan local. Celelalte magazine poartă unul dintre brandurile Reserved, Cropp, Mohito şi House.

scroll to top