Închide

Shein gata să depășească atât H&M, cât și Zara

Avatar
Shein

Foto: Captură euqs.shein.com

Timp de citire: 2 minute

Gigantul chinez al modei rapide Shein este gata să depășească atât H&M, cât și Zara în ceea ce privește veniturile în acest an, retailerul raportând venituri de 23 de miliarde de dolari pentru 2022, conform datelor din Wall Street Journal. Creșterea substanțială a vânzărilor anticipată pentru 2023 consolidează și mai mult această poziție. Numai în primele trei trimestre, veniturile lui Shein au ajuns la 24 de miliarde de dolari, depășind cele 16,4 miliarde de dolari ale H&M în perioada corespunzătoare. De asemenea, va depăși probabil cele 18,3 miliarde de dolari ale Zara pentru prima jumătate a anului 2022, poziționând Shein ca o forță formidabilă pe piața fast fashion până la sfârșitul anului, potrivit Fashion United.

În ciuda unei scăderi a evaluării de la estimările inițiale de 100 de miliarde de dolari la o gamă cuprinsă între 60 de miliarde și 70 de miliarde de dolari, nu există nicio îndoială că Shein se transformă într-un Amazon new-age. Expansiunea companiei dincolo de îmbrăcăminte este evidentă, deoarece încearcă să-și integreze rochiile de 12 dolari și tricourile de 5 dolari într-un catalog divers de produse, inclusiv electronice și alte categorii.

În luna august, Shein a încheiat un parteneriat strategic cu retailerul american de modă Forever 21, permițând vânzări încrucișate și valorificând magazinele fizice ale Forever 21 pentru a ajunge la baza extinsă de utilizatori a lui Shein, de 150 de milioane. Sparc Group, compania-mamă a Forever 21, și-a exprimat încrederea că această colaborare va servi drept platformă pentru creșterea portofoliului său divers, care include mărci precum Nine West și Brooks Brothers. Luna trecută, Shein a achiziționat IP-ul și mărcile comerciale ale retailerului britanic de modă rapidă Missguided, fiind prima achiziție a gigantului chinez din Marea Britanie.

Datele Quartz din noiembrie 2022 evidențiază, de asemenea, dominația lui Shein, unde a ocupat 50% din toate vânzările de fast fashion din SUA, în timp ce H&M și Zara au rămas în urmă cu 16%, respectiv 13%. Până în mai 2022, Shein a depășit pentru scurt timp platformele populare de social media din SUA, cu mai multe descărcări de aplicații decât TikTok, Instagram și Twitter.

Criticii lui Shein au exprimat mai multe îngrijorări, cum ar fi practicile de muncă ale grupului, cu rapoarte despre salarii mici și condiții de muncă proaste în fabricile care își produc hainele. Au existat, de asemenea, acuzații de exploatare și drepturi inadecvate ale lucrătorilor. În plus, modelul de fast fashion adoptat de Shein, caracterizat prin producția și rulajul rapid de îmbrăcăminte ieftină, a fost criticat pentru că contribuie la problemele de mediu. Utilizarea materialelor nedurabile și generarea de deșeuri textile semnificative sunt preocupări ridicate de susținătorii mediului.

În altă parte, unii clienți s-au plâns de calitatea produselor Shein, invocând probleme precum discrepanțele de dimensiune, cusăturile slabe și lipsa durabilității. Criticii susțin că prețurile mici vin în detrimentul calității produsului. Shein a fost acuzată că a replicat modele de la designeri independenți și alte mărci consacrate, fără atribuirea sau autorizarea corespunzătoare. Acest lucru a condus la acuzații de încălcare a proprietății intelectuale și îngrijorări cu privire la etica practicilor de proiectare ale companiei.

În ciuda lipsei de transparență a companiei, câștigurile rapide ale lui Shein ale cotei de piață din SUA și amprenta globală în continuă expansiune își consolidează poziția de mare putere în industria fast fashion.

scroll to top