Închide

Inițiativă Transgaz | Moment important la Budapesta. Dezvoltarea unei rețele regionale de hidrogen, în linie dreaptă

Avatar
Budapesta Hidrogen Transgaz Ion Sterian

Semnarea memorandumului de la Budapesta. Foto: Transgaz

Timp de citire: < 1 minut

Operatorii de sisteme de transport de gaze naturale (OTS) din Europa Centrală și de Est cooperează la dezvoltarea unei rețele regionale de hidrogen, la inițiativa părții române.  Memorandumul comun de înțelegere a fost semnat joi la Budapesta.

Ca recunoaștere a tranziției la energie verde și a obiectivelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor, patru OTS de gaze naturale din Europa Centrală (Transgaz din România, GAZ-SYSTEM din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au convenit asupra un parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a funcționării acestora, de a transporta gaze verzi și de a investiga potențialele în transmiterea CO2.

Pe baza inițiativei operatorului-transportator român de gaze naturale Transgaz, patrulaterul de cooperare maghiară, slovacă, poloneză și română își propune să inițieze lucrări comune în mai multe domenii. În primul rând, prevede împărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, decarbonizarea funcționării și producția de hidrogen; în al doilea rând, identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii; și, în sfârșit, elaborarea unui cadru de reglementare relevant.

Conform planurilor, colaborarea operatorilor de sisteme de transport va avea ca rezultat și întocmirea unui studiu de fezabilitate. Pentru a extinde domeniul de aplicare a cooperării, inițiativa este deschisă și pentru alți OTS regionali.

Memorandumul de înțelegere sprijină în mare măsură toate inițiativele care încurajează dezvoltarea lanțului valoric al hidrogenului în regiunea Europei Centrale și de Est și atrag atenția asupra caracteristicilor regionale pentru o evoluție uniformă a rețelei de hidrogen în Uniunea Europeană.

scroll to top