Închide

Rușii dârdâie de frig în ambasada din Irlanda, pentru că nimeni nu vrea să le vândă combustibil

Avatar
Ambasada Rusiei In Irlanda

La începutul lunii martie, preotul catolic Fergal MacDonagh a aruncat cu vopsea roșie pe gardul și porțile ambasadei Rusiei la Dublin, în semn de protest față de invadarea Ucrainei și, în special, față de bombardarea unei maternități. Sursa foto: Ronan McGreevy / The Irish Times.

Timp de citire: 2 minute

Ambasada Rusiei la Dublin, capitala Irlandei, va rămâne în curând fără combustibilul necesar încălzirii și apei calde și se plânge că mai multe companii petroliere irlandeze au refuzat să-i livreze stocuri, scrie publicația irlandeză Irish Mirror, citată de Digi24. De asemenea, o informație a aceleiași publicații anunță că Banca Centrală a Irlandei a blocat conturile ambasadei și că și alte companii, nu doar cele care furnizează combustibili, refuză să facă afaceri cu rușii.

Ambasada Rusiei a scris o scrisoare ministerului de Externe irlandez, cerând guvernului de la Dublin să intervină, având în vedere că firmele petroliere irlandeze refuză să facă afaceri cu reprezentanța oficială a unuia dintre cei mai mari producători de combustibil din lume.

Ambasada rusă de la Dublin cere ministerului să ”intervină în acest caz clar de discriminare”, în care furnizorul său de combustibili – motorină – a refuzat să mai efectueze livrări.

O sursă citată de publicația irlandeză spune:

”Ambasada se chinuie pentru că nimeni nu vrea să facă afaceri cu ei, ca urmare a ceea ce se întâmplă în Ucraina. Nu e vorba doar de unele companii petroliere, ci și de bănci și multe alte afaceri”.

Potrivit surselor citate de irlandezi, Banca Irlandei a decis să suspende conturile ambasadei. Aceleași surse susțin că și contractele pentru întreținerea boilerului și furnizarea de combustibil au fost lichidate de unele companii.

Motorina este esențial pentru încălzirea și apa caldă din clădirea ambasadei și din zona rezidențială a misiunii diplomatice, scrie în scrisoarea adresată ministerului de Externe irlandez.

”Ambasada a verificat cu alți furnizori din regiunea Dublin privind disponibilitatea stocurilor de motorină, dar toți au refuzat să coopereze. Ambasada mai are o cantitate foarte limitată doar până la sfârșitul săptămânii”, mai scrie ambasada.

Ambasada Rusiei a mai transmis ministerului de Externe de la Dublin o plângere în care susține că rușii care trăiesc în Irlanda nu se simt în siguranță și se simt discriminați ca urmare a războiului din Ucraina.

O sursă din cadrul unei companii petroliere spune că rușii sunt ”disperați” și caută să facă rost, cât mai curând posibil, de 3000 de litri de păcură din afara capitalei, companiile refuzând să furnizeze stocuri.

”Erau de acord să plătească tot în avans. Banii nu erau o problemă, ar fi plătit orice”, mai spune sursa.

De asemenea, compania ar refuza să livreze și din cauza crimelor de război comise în Ucraina.

Contactat de Irish Mirror, secretarul de presă al ambasadei, Nikita Isakin, a declarat:

”Ambasada nu dezvăluie detalii despre comunicările sale cu autoritățile sau cu orice altă parte terță”.

Un purtător de cuvânt al Externelor de la Dublin a refuzat, de asemenea, să comenteze despre comunicarea cu ambasadele sau despre funcționarea acestora.

Întrebat despre această situație, vicepremierul irlandez Leo Varadkar a declarat:

”Simpatie pentru guvernul rus, pentru ambasada rusă, nu am”.

Guvernul irlandez verifică dacă e nevoit să intervină, sub Convenția de la Viena. Totuși, surse citate de publicație spun că ministerul de externe ”nu poate forța o companie să facă afaceri cu rușii”.

scroll to top