Mongolia Interioară vrea să interzică mineritul Bitcoin. Ce înseamnă asta pentru industrie?
Guvernul Regiunii Autonome Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei, a publicat o propunere care cuprinde măsuri de reglementare menite să ajute regiunea să reducă consumul de energie, precum închiderea fermelor de minerit Bitcoin, potrivit Decrypt.
Aceste măsuri fac parte din angajamentul Chinei față de „neutralitatea climatică”, pe care țara condusă de comuniști și-a asumat-o la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, în 2020. În acest scop, regiunea își propune reducerea consumului de energie la aproximativ 1,9% în 2021.
Propunerea de proiect a Comisiei de Dezvoltare și Reformă a Mongoliei Interioare a fost lansată săptămâna trecută și spune că toate proiectele miniere de criptomonede active în regiune ar trebui să fie închise până la sfârșitul lunii aprilie 2021. Documentul a fost pus în dezbatere publică până pe 3 martie.
Cunoscută pentru energia sa ieftină, Mongolia Interioară găzduiește mari mine de cărbune, așadar a atras numeroși operatori minieri de Bitcoin. În plus, este una dintre cele mai mari regiuni din China cu ferme miniere de criptomonede și, în cazul în care propunerea va trece, ar putea avea un impact asupra întregului sector.
Potrivit unui studiu al reporterului local Colin Wu, sarcina principală pentru atingerea neutralității climatice este reducerea utilizării energiei termice pe bază de cărbune. Aceasta înseamnă că folosirea energiei termice pentru a mina Bitcoin va atrage costuri în creștere și vor fi transferate mai multe echipamente miniere în regiunile Sichuan și Yunnan, unde hidroenergia este principala sursă de energie.
„Va exista din ce în ce mai puțină putere minieră stabilă în China continentală pe parcursul anului și mulți mineri mari au început deja să plece în străinătate”,
scrie Wu, indicând Texas și Kazahstan ca posibile destinații pentru mineri.
Potrivit indicelui consumului de energie electrică pentru Bitcoin, în 2020 China a reprezentat 65% din rata globală de hash a rețelei – cantitatea de exploatare a puterii de calcul Bitcoin. În țară, Xinjiang și Sichuan sunt cele mai mari două locuri pentru minerit de Bitcoin (35,76% și respectiv 9,66% din rata globală de hash a rețelei), urmată de Mongolia Interioară, cu 8,07% din puterea totală de calcul.
Opinia lui Wu este în mare parte împărtășită de Edward Evenson, director de dezvoltare a afacerilor la Braiins, operatorul Slush Pool. Potrivit acestuia, interzicerea activităților miniere în Mongolia Interioară nu ar trebui să aibă un impact semnificativ asupra ratei de hash a rețelei, deoarece minerii pur și simplu vor găsi case noi pentru dispozitivele lor – fie într-o altă provincie din China, fie în UE sau America de Nord.
Aceasta nu este prima dată când guvernul Mongoliei Interioare încearcă să restricționeze activitățile de exploatare a criptomonedelor în regiune. Anul trecut, Departamentul de Industrie și Tehnologia Informației din regiune a eliminat subvențiile la electricitate pentru minarea de Bitcoin, până la 21 de companii miniere Bitcoin, inclusiv Bitmain, fiind afectate. Deși acest lucru nu a dus la un exod masiv de mineri, odată cu planurile de a interzice operațiunile miniere, peisajul general al sectorului va trece probabil printr-un fel de transformare.