Închide

Moody’s avertizează Franța în privința alegerilor anticipate care vor urma

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Decizia preşedintelui Franţei de a cere organizarea de alegeri anticipate reprezintă un element negativ pentru ratingul suveran, a avertizat agenţia de evaluare financiară Moody’s, transmite Reuters.

“Alegerile anticipate cresc riscurile la adresa consolidării fiscale”,

a transmis Moody’s într-un comunicat publicat luni seara, în care descrie alegerile anticipate drept “un factor negativ” la adresa ratingului suveran Aa2 atribuit Franţei, care este cu o treaptă peste calificativele acordate Franţei de celelalte două mari agenţii de evaluare, Fitch şi S&P Global.

“Potenţiala instabilitate politică este un risc de credit dat fiind contextul fiscal dificil pe care următorul guvern îl va moşteni”,

a adăugat Moody’s, precizând că actuala perspectivă “stabilă” asociată ratingului suveran al Franţei ar putea fi revizuită la “negativă”, dacă indicatorii de îndatorare vor continua să se înrăutăţească.

“O diminuare a angajamentului faţă de consolidarea fiscală ar creşte, de asemenea, presiunile la adresa credibilităţii”,

a avertizat Moody’s.

Luni, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut organizarea de alegeri anticipate, după înfrângerea usturătoare suferită la alegerile europarlamentare de duminică. La aceste alegeri, în fruntea listei s-a clasat formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement National, RN), care cu 32% din voturi este cu mult în faţa partidului preşedintelui Macron.

Alegerile anticipate vor avea loc în data de 30 iunie, la mai puţin de o lună de începutul Jocurilor Olimpice de la Paris, iar al doilea tur de scrutin este programat pentru luna iulie.

În comunicatul său, Moody’s atrage atenţia asupra faptului că povara datoriei suverane a Franţei, care a depăşit deja 110% din PIB, este mai mare decât a altor ţări care beneficiază de un rating similar Aa2 şi a cunoscut o creştere aproape continuă începând din anii 1970, în contextul unor deficite bugetare structurale mari.

La începutul acestei luni, agenţia de evaluare S&P Global a retrogradat ratingul de ţară al Franţei, din cauza aceloraşi îngrijorări, iar Moody’s a semnalat că ar putea urma acelaşi exemplu.

“Perspectiva ar putea fi revizuită la negativă, şi în cele din urmă şi ratingul, dacă vom ajunge la concluzia că deteriorarea accesibilităţii datoriei (-care măsoară plata dobânzilor relativ la venituri şi PIB-) va fi semnificativ mai mare decât în Franţa decât în alte ţări care beneficiază de acelaşi rating”,

a avertizat agenţia de evaluare.

scroll to top