München, ziua a 2-a: Trump și Putin se văd în Arabia Saudită; Europa – pe masă, nu la masă

, , ,
Autor:    -  
composition, cowboy, grim reaper, fantasy, man, sheriff, negotiation, skeleton, scythe, bridge
Fotografie de Surprising_SnapShots pe Pixabay

Timp de citire: 5 minute

O serie de oficiali de rang înalt din cadrul administrației Trump se îndreaptă deja spre Arabia Saudită, pentru începerea discuțiilor de pace cu echipa de negociatori ruși și ucraineni, potrivit unor oficiali americani prezenți la Conferința de Securitate de la München, citați sâmbătă seară de POLITICO.eu.

Mai devreme, în timpul după-amiezei de sâmbătă, devenise clar că Europa nu va avea loc la masa discuțiilor, iar discuțiile despre situația de securitate a întregului continent vor fi purtate în absența oficialilor europeni. În plus, poziția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pare extrem de vulnerabilă, urmând să stea la masă între un agresor feroce, care i-a atacat țara în urmă cu 3 ani, și un tranzacționist fără scrupule, care pare interesat, cel mult, doar de resursele minerale ale Ucrainei.

Președintele Ucrainei i-a cerut lui Trump ”garanții reale de securitate” pentru țara sa, adăugând că nu are încredere în omologul său rus, însă documentele pe care le-au transmis americanii au omis să le confirme.

Iminenta excludere a aliaților europeni de la discuțiile de pace a creat neliniște în rândul diplomaților de pe continent, însă unii văd reacțiile europenilor ca pe un indicator al dezechilibrului dintre Washington și Europa. În acest context, președintele Franței, Emmanuel Macron, a convocat un summit european extraordinar de urgență pentru luni, la Paris, potrivit unui anunț făcut de ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, se va alătura secretarului de stat Marco Rubio și lui Steve Witkoff, emisarul președintelui SUA în Orientul Mijlociu, toți îndreptându-se spre Arabia Saudită, unde, în zilele următoare, vor începe discuțiile privind un acord de încheiere a războiului ruso-ucrainean, susțin sursele citate de POLITICO.eu.

Pe de altă parte, sursele susțin că la discuții nu va participa, în mod surprinzător, tocmai emisarul special al lui Trump pentru Rusia și Ucraina, generalul în retragere Keith Kellogg.

Oficialii citați au precizat că, la acest moment, nu există vreun plan pentru ca reprezentanți ai altor state europene să fie invitați pentru a se alătura discuțiilor.

Mike McCaul, congresman republican din Texas, a confirmat, într-un interviu acordat tot pentru POLITICO.eu, că Waltz și Witkoff vor fi alături de Marco Rubio în Arabia Saudită, pentru începerea discuțiilor între cele două tabere beligerante.

Donald Trump declarase, încă de miercuri, că anticipează o întâlnire față în față cu Vladimir Putin în Arabia Saudită:

”Ne vom întâlni în Arabia Saudită, să vedem dacă putem face ceva”,

a declarat președintele SUA, fără să ofere vreun orizont de timp pentru această reuniune.

Europa, pe masă, nu la masă

Europa va fi consultată, dar, în cele din urmă, va fi exclusă de la discuțiile de pace planificate între Rusia, SUA și Ucraina, a confirmat Keith Kellogg sâmbătă, la un panel organizat în marja Conferinţei de Securitate de la München.

Întrebat dacă Europa va fi prezentă la negocieri, emisarul lui Donald Trump a spus că ”acest lucru nu se va întâmpla”:

”Nu vrem să intrăm într-o dezbatere amplă cu un grup prea mare”,

a adăugat Kellogg.

”Prietenilor mei europeni o să le transmit: intrați în dezbatere, nu vă plângeți că sunteți sau nu sunteți la masă, ci veniți cu propuneri concrete, cu idei, și sporiți cheltuielile pentru apărare”, a mai spus el.

Ulterior, Kellogg a încercat să calmeze spiritele, spunând că, deşi Europa ar lipsi fizic de la masa negocierilor, interesele sale vor fi luate în considerare.

SUA dă Europei extemporal

Într-o declarație pentru agenția de presă Reuters, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că SUA a trimis cancelariilor europene un chestionar prin care liderii europeni erau întrebați cu ce pot să contribuie în materie de garanții de securitate pentru Ucraina.

”Americanii le-au trimis europenilor chestionarul cu privire la ce ar fi posibil. Asta îi va obliga pe toți europeni să se gândească, apoi ține de europeni să decidă dacă răspund individual sau împreună la chestionar”,

a declarat Stubb.

Financial Times a relatat că Washington-ul le-a solicitat aliaților europeni să ofere informații despre armamentul, trupele de menținere a păcii și aranjamentele de securitate pe care le-ar putea furniza pentru Ucraina:

”Ideea este evident să vedem cum văd aliații europeni posibilul cadru de negocieri pentru a pune capăt conflictului și posibila implicare a Europei și a Statelor Unite”,

a explicat un oficial europen care a consultat documentul.

Acesta cuprinde șase întrebări, dintre care una destinată în mod specific statelor din UE, a mai declarat un alt diplomat.

Europenii încearcă să se regrupeze

Șeful diplomației de la Varșovia, Radosław Sikorski, a anunțat, sâmbătă seara, că Franța vă găzdui un summit european extraordinar despre Ucraina, la Paris, convocat de președintele francez, Emmanuel Macron.

Sikorski a confirmat că, din partea Poloniei, la summit va participa premierul Donald Tusk.

Pe de altă parte, întâlnirea nu a fost confirmată oficial de Élysée sâmbătă seara, reprezentanții președinției franceze confirmând, pentru agenția France-Presse, doar că între liderii europeni au loc ”discuții despre o posibilă întâlnire informală”.

Separat, responsabila cu politica externă a UE, Kaja Kallas, a convocat o reuniune a miniștrilor de Externe din statele blocului comunitar pentru duminică dimineață, în marja Conferinței de la München, pentru a face ”un bilanț al ultimelor contacte cu oficialii americani și ucraineni”, potrivit purtătorului său de cuvânt, Anouar El Anouni.

Zelenski îndeamnă Europa să-și creeze o armată comună

Tot sâmbătă, președintele Ucrainei a avertizat că Rusia constituie o nouă forță de până la 150.000 de militari și a întrebat retoric audiența:

“Dacă Armata Rusiei v-ar ataca, ar putea armata voastră să lupte în același mod ca cea ucraineană?”

Zelenski a conchis că este timpul pentru înființarea unei armate europene, un mesaj ce a expus brutal irelevanța Europei, atunci când SUA nu sunt de partea sa, potrivit unei analize a britanicilor de la Sky News.

Președintele de la Kiev a mai admis că armata ucraineană nu poate garanta singură securitatea țării sale, ceea ce înseamnă că Europa ar trebui de îndată să își crească semnificativ cheltuielile pentru apărare.

El i-a îndemnat pe liderii europeni să își convingă cetățenii de importanța acestui lucru, deoarece SUA semnalează tot mai clar că își va diminua rolul în garantarea securității europene:

”Să fim sinceri, acum nu putem exclude faptul că America ar putea refuza Europa în chestiuni care ar putea să o amenințe.”

În același discurs, Zelenski a declarat că serviciile de informații ucrainene

”… au informații clare că în această vară Rusia intenționează să trimită trupe în Belarus sub pretextul unor exerciții de antrenament.”

Făcând o paralelă cu exercițiile militare ale Rusiei înainte de invazia la scară largă a Ucrainei din februarie 2022, el a avertizat că acesta ar putea fi un semn că Moscova ar putea face ”o încercare” împotriva altor țări europene învecinate.

”Autonomia strategică” a UE, conceptul lui Macron, capătă noi valențe

În ce privește constituirea unei armate europene, ideea nu este tocmai nouă, ea fiind pusă pe tapet încă din urmă cu câțiva ani de președintele Franței, Emmanuel Macron, însă Marea Britanie, în mod deosebit, a fost ezitantă, considerând că o astfel de structură ar eroda coeziunea NATO. Astăzi, însă, conceptul de ”autonomie strategică” a Europei, pe care l-a lansat Macron, devine nu doar dezirabil, ci poate chiar necesar, în contextul cvasi-abandonului american.

O problemă delicată identificată de analiștii Sky News este acela că armatele celor mai mari trei puteri militare ale Uniunii Europene, Franța, Marea Britanie și Germania, “au fost golite de conținut” de la sfârșitul Războiului Rece, în condițiile în care guvernele lor au prioritizat alte cheltuieli, cum ar fi cele legate de dezvoltarea economică, de asistență medicală și de protecție socială.

În paralel, europenii și-au pierdut și mentalitatea de război, câștigată în urma celor două războaie mondială și a Războiului Rece, dar lăsată să se stingă pe măsură ce aceștia se bucurau de beneficiile păcii.

“Semnalele de alarmă s-au amplificat în ultimul deceniu, dar au răsunat cel mai tare în aceste zile, la München. Este momentul pentru o alegere fundamentală: fie Europa ia în considerare avertismentele dure, fie se lasă influențată de capriciile SUA, Chinei sau Rusiei. Iar cuvintele mari nu sunt suficiente”,

încheie Sky News analiza, făcând referire la angajamentele unor lideri din UE și din Marea Britanie de a crește alocările pentru cheltuielile militare.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!