Închide

NASA creşte brusc preţurile pentru utilizatorii comerciali ai Staţiei Spaţiale Internaţionale

Avatar
9412269254 Daeb732be5 O

Sursă foto: NASA

NASA a crescut brusc, de curând, preţurile pe care le percepe utilizatorilor comerciali ai Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) pentru marfă şi alte resurse, o mişcare care a lăsat unele companii confuze şi frustrate, potrivit Adevărul.

NASA a anunţat pe 25 februarie că revizuieşte politica de preţuri de marketing comercial pe care a publicat-o pentru prima dată în iunie 2019. ISS foloseşte o parte mică din resursele staţiei pentru aplicaţii comerciale, dincolo de cercetare şi dezvoltare, şi există o listă de preţuri pentru resurse, cum ar fi încărcătura către şi de la staţie şi timpul echipajului pentru a efectua lucrările.

Într-un anunţ publicat pe site-ul agenţiei, NASA a spus că actualizează lista de preţuri

„pentru a reflecta rambursarea integrală a valorii resurselor alocate”.

Decizia de a face acest lucru, a spus NASA, s-a bazat pe

„discuţii cu părţile interesate şi creşterea actuală a pieţei, în aşteptarea viitoarelor entităţi comerciale capabile să ofere servicii similare”.

Preţurile acestor servicii au crescut semnificativ cu până la 700 %. Costul transportului unui kilogram de marfă până pe staţie, cunoscut sub numele de „masă ascendentă”, a crescut de la 3.000 la 20.000 de dolari. Costul coborârii acelui kilogram înapoi de pe staţie, „masa descendentă”, a crescut de la 6.000 dolari la 40.000 dolari. O oră petrecută pe staţie pentru un membru al echipajului, care costa anterior 17.500 dolari, este acum 130.000 dolari.

Schimbarea bruscă a preţurilor, care a intrat în vigoare imediat, a luat prin surprindere unii utilizatori comerciali ai ISS.

NASA nu a explicat decizia de a folosi ceea ce numeşte preţul „cu valoare maximă” dincolo de declaraţia sa, iar agenţia nu a răspuns deocamdată la întrebările legate de politica de preţuri.

scroll to top