Închide

Ne-am ajuns! Poliția din Oradea a prins la cerșit cetățeni britanici, ”atrași de faima orașului”

Avatar
Oradea City

Fotografie de Theo Onic pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

La sfârșitul lunii octombrie, polițiștii locali din Oradea au ridicat un bărbat cu cetățenie britanică, de 57 de ani, care apela la mila publică pe străzile centrale ale orașului. Potrivit publicației locale Bihoreanul, acesta le-a spus poliţiştilor că a venit la Oradea atras de faima oraşului.

“Prins în timp ce cerşea, cetăţeanul din Marea Britanie le-a spus poliţiştilor locali că umblă prin lume, că a aflat întâmplător de Oradea ca despre un oraş în dezvoltare şi a venit aici să îşi facă bani să poată pleca mai departe”, a declarat pentru Bihoreanul, directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Potrivit acestuia, cetăţeanul străin a refuzat să se lase cazat la Azilul de noapte, unde ar fi putut beneficia de cazare, un duş şi o masă caldă.

“Bărbatul a spus că are cazare asigurată în Oradea, nu doarme pe străzi şi că se va descurca”, a spus Milian.

Fiind la prima abatere, cerşetorul străin a fost sancţionat cu avertisment. Oricum, chiar dacă poliţiştii locali l-ar fi amendat, este greu de crezut că suma ar fi fost încasată de municipalitate.

Nu a fost însă singurul caz înregistrat în ultima lunp, polițiștii locali mai având un caz de cerșetor, tot din Marea Britanie: la începutul lunii octombrie, aceştia au fost solicitaţi să intervină la capătul de linie de la podul CFR, unde un alt bărbat apela la mila publică.

“Bărbatul, tot din Marea Britanie, era în stare de ebrietate și ieșise la cerşit. Acesta a fost reclamat la Poliţia Locală pentru că, beat fiind, tot intra pe linia de tramvai şi împiedica circulaţia garniturilor”, a mai precizat Milian.

Chestionat de poliţiştii locali, omul a recunoscut că trăieşte din mila publică, fapt pentru care a fost, la rândul său, sancţionat cu avertisment. Și acesta a refuzat să fie găzduit la Azilul de noapte şi a plecat spre gară, de unde a şi părăsit Oradea.

Potrivit directorului Poliţiei Locale, Samuel Milian, în ultima perioadă numărul cerşetorilor din ţară şi străinătate care vin în Oradea este în creștere.

“După cum singuri povestesc, cerșetorii sunt atrași la Oradea de reclama făcută oraşului. Sunt convinşi că orădenii o duc mai bine și că îşi vor face bani mai uşor”, a povestit Milian.

Dintre cerşetorii din afara ţării, cei mai mulţi vin din Republica Moldova.

“În ultima perioadă am avut 15 astfel de cazuri. Vin şi apelează la mila publică în parcările de supermarketuri sau în alte zone aglomerate”, a spus șeful polițiștilor locali orădeni.

Odată prinşi în fapt, cerşetorii sunt identificaţi şi daţi pe mâna Poliţiei Naţionale. Cerşetorii străini aflați la prima abatere sunt sancţionaţi doar cu avertisment şi îndrumaţi să părăsească oraşul.

În medie, polițiștii locali primesc zilnic undeva la 30 de sesizări de la orădeni cu privire la cerșetorii care apelează la mila publică pe raza orașului. Dintre cei circa 120 de cerșetori aflați în evidențe, peste 90% provin din alte localități și și-au făcut din cerșetorie un mod de viață.

scroll to top