O veste bună și nenumărate îngrijorări: Inflația în UE și în zona euro scade, dar diavolul stă în detalii

,
Autor:    -  
Money - Get away - Get a good job with good pay and you're okay ...
Fotografie de Stock Birken pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inflația, atât la nivelul întregii Uniuni Europene, cât și în zona euro, a scăzut marginal în februarie, dar creșterea prețurilor subiacente a continuat să se accelereze, mai ales din cauza unei creșteri importante a costurilor serviciilor, potrivit datelor publicate vineri de Biroul European de Statistică – Eurostat, care confirmă datele preliminare publicate la începutul acestei luni.

Inflația prețurilor de consum în cele 20 de țări care împart moneda euro a scăzut la 8,5% în februarie, de la 8,6% cu o lună mai devreme, pe fondul unei scăderi semnificative a tarifelor la energie, care a fost însă compensată de o creștere a prețurilor și tarifelor în aproape toate celelalte domenii, notează agenția Reuters.

Creșterea prețurilor de bază a continuat să se accelereze, iar inflația excluzând prețurile volatile la alimente și carburanți, un indicator urmărit îndeaproape de Banca Centrală Europeană, a crescut la 5,6%, de la 5,3% în luna anterioară.

BCE a majorat joi ratele dobânzilor cu încă 50 de puncte de bază, evocând nevoia de combatere a unei creșteri istorice a prețurilor în zona euro, iar previziuni actualizate arată că creșterea prețurilor de bază nu va slăbi semnificativ în anii următori, rămânând peste ținta de 2% până în 2025.

Evoluția prețurilor și tarifelor stârnește îngrijorări în birourile băncilor centrale, întrucât creșterea prețurilor subiacente, adesea alimentată de creșterile de salarii, tinde să prelungească și să alimenteze mai departe inflația generală, făcând-o și mai dificil de temperat.

Este de remarcat, de asemenea, că serviciile au contribuit la inflația generală într-o pondere dublă față de acum un an. Este un element care provoacă îngrijorări suplimentare, cu atât mai mult cu cât sectorul serviciilor este cel mai sensibil la creșterile de salarii.

Potrivit estimărilor, este de așteptat ca inflația generală să continue să scadă în următoarele luni, mai ales din cauza prețurilor mai scăzute la energie și a efectului de bază, însă creșterea prețurilor subiacente ar putea continua în manieră accelerată, iar trendul său descrescător, despre care încă nu se știe când va începe, va fi și el de lungă durată, potrivit analiștilor și decidenților din BCE, consultați de Reuters.

Țările din Europa Centrală și de Est, motoarele inflației din UE

Inflația anuală la nivelul întregii Uniuni Europene a fost de 9,9% în februarie 2023, în scădere de la 10,0% în ianuarie. În urmă cu un an, rata inflației se situa la 6,2%, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai scăzute rate anuale au fost înregistrate în Luxemburg (4,8%), Belgia (5,4%) și Spania (6,0%).

La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației au fost înregistrate în Ungaria (25,8%), Letonia (20,1%) și Cehia (18,4%).

Comparativ cu ianuarie, inflația anuală a scăzut în cincisprezece state membre, a rămas stabilă în două și a crescut în zece.

Inflația din România în februarie a fost de 13,4%, peste media UE, rămânând la același nivel în comparație cu luna precedentă.

Inflatie Feb 2023

Inflația anuală în statele membre UE, în luna februarie 2023. Sursa: Eurostat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!