Închide

Neptun Deep, în linie dreaptă: a fost semnat contractul principal de dezvoltare a infrastructurii proiectului

Avatar
Offshore drilling rig on body of water

Fotografie de Zukiman Mohamad pe Pexels

Timp de citire: 2 minute
  • Compania OMV Petrom a anunțat, joi seara, că a semnat contractul principal, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre.
  • Proiectul va fi dezvoltat de compania italiană Saipem S.p.A, alături de subsidiara sa din România, Saipem România SRL.
  • Potrivit comunicatului OMV Petrom, costurile aferente contractului se vor împărţi in mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom şi Romgaz.

OMV Petrom a semnat contractul principal, în valoare de 1,6 miliarde de euro, pentru dezvoltarea infrastructurii Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, a anunţat compania, într-un comunicat.

“OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din Sud-Estul Europei, a semnat cu Saipem S.p.A. şi Saipem Romania SRL (Saipem) un contract pentru lucrări de proiectare, achiziţii, construcţie, instalare şi punere în funcţiune, în valoare de aproximativ 1,6 miliarde euro”, se arată în comunicatul citat.

În cadrul contractului, Saipem va furniza servicii de management, proiectare, achiziţii, fabricare, asamblare, transport maritim, instalare, testare şi punere în funcţiune pentru instalaţiile maritime din cadrul proiectului.

În plus, contractul implică testarea şi punerea în funcţiune, pentru staţia de măsurare a gazelor naturale, şi secţiunile de lângă ţărm şi de pe uscat ale conductei de producţie gaze, care vor fi construite de alţi contractori.

Atribuirea contractului s-a făcut în urma unui proces public de achiziţie.

Costurile aferente contractului se vor împărţi in mod egal între cei doi parteneri, OMV Petrom şi Romgaz, precizează compania în comunicatul de presă.

“Cu semnarea acestui contract facem un pas important pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep – practic acesta marchează începerea fazei de execuţie. Vom continua să lucrăm în ritm susţinut astfel încât să producem volumele de gaze aşteptate, în siguranţă, începând cu 2027”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Alessandro Puliti, CEO Saipem, a arătat, în context, că echipa locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploieşti, va fi folosită pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalaţiile offshore.

“Suntem mândri că am fost selectaţi, în urma unui proces competitiv, ca furnizori în cadrul contractului EPCIC pentru dezvoltarea Neptun Deep. Aceasta confirmă încrederea clienţilor noştri în competenţele noastre principale şi în flota de echipamente de înaltă tehnologie pentru dezvoltarea sigură, sustenabilă şi complexă a zăcămintelor. Vom folosi echipa noastră locală, din cadrul Centrului Tehnologic de lângă Ploieşti, pentru testarea materialelor care vor fi utilizate pentru instalaţiile offshore. Acest Centru reuneşte 200 de cercetători şi experţi, iar 95% dintre ei sunt români”, a subliniat Puliti.

Neptun Deep este cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre. OMV Petrom şi Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

Neptun Deep va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ţara devenind astfel cel mai mare producător de gaze naturale din UE.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale Domino şi Pelican Sud include 10 probe, 6 în ape adânci (~1000m) şi 4 în ape puţin adânci (~100m), 3 sisteme de producţie submarine şi reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore în zona de apă cu adâncimea de 100 de metri, conducta principală de gaze către ţărm (~160km) şi staţia de măsurare a gazelor Tuzla.

scroll to top