Nestlé a raportat vânzări ușor peste așteptări pentru primul trimestru


Autor:    -  
Nestle Hq
foto: nestle.ro

Timp de citire: 2 minute

Nestlé a raportat, marți, vânzări ușor peste așteptări pentru primul trimestru, în condițiile în care cea mai mare companie de produse alimentare ambalate din lume a majorat prețurile pentru a compensa volumul slab al vânzărilor, potrivit Reuters.

Compania elvețiană, care produce batoanele de ciocolată KitKat, cafeaua Nescafe și cuburile Maggi, a declarat că vânzările au crescut cu 5,6%, până la 23,5 miliarde de franci elvețieni (26,48 miliarde de dolari) în trimestrul încheiat la 31 martie, depășind estimarea medie de 23,27 miliarde de franci a unui consens de analiști furnizat de companie.

Producătorul de hrană pentru animale de companie Purina și-a majorat prețurile cu 9,8% în timpul trimestrului, dar volumul vânzărilor – ceea ce compania numește creștere internă reală – a scăzut cu 0,5%.

Vânzările de produse de cofetărie și de hrană pentru animale de companie au fost puncte luminoase, volumele crescând în ambele categorii.

Acțiunile Nestlé au crescut cu 1,5%, la un maxim al ultimului an, în tranzacțiile de dimineață. Analiștii, inclusiv Bernstein, au numit rezultatele “un început de an puternic”.

Mărcile Nestlé “au permis gigantului de consum să impună niște creșteri de prețuri destul de mari cu un impact redus asupra volumelor”, a declarat analistul Hargreaves Lansdown, Matt Britzman.

Companiile de bunuri de consum, de la Unilever la P&G, au majorat puternic prețurile în ultimii doi ani pentru a lupta cu creșterea costurilor materiilor prime și a lanțului de aprovizionare.

Marjele au fost reduse de impactul pandemiei COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina, care a trimis prețurile energiei la niveluri record.

Unii cumpărători – în special cei din Europa – s-au împotrivit prețurilor mai mari, ceea ce a determinat scăderea volumelor de vânzări în întreaga industrie, deoarece oamenii cumpără mai puțin sau trec la mărci mai ieftine.

Cu toate acestea, multe companii de bunuri de larg consum înregistrează în continuare o cerere rezistentă, în special din partea cumpărătorilor din SUA.

Rivalul Unilever, care publică rezultatele la sfârșitul acestei săptămâni, a declarat la începutul acestui an că industria a depășit “vârful inflației, dar nu și vârful prețurilor”.

Inflația prețurilor la alimente va începe să se atenueze în a doua jumătate a acestui an, a declarat marți responsabilul francez al BCE, Francois Villeroy de Galhau, afirmând că atunci va da roade o scădere a prețurilor la recolte.

Cu toate acestea, producătorul de zahăr Associated British Foods a avertizat marți că zahărul ar putea fi o excepție la relaxarea prețurilor în a doua jumătate a anului.

Nu este clar dacă companiile vor acorda prioritate creșterii volumului vânzărilor prin transferarea costurilor în scădere către consumatori sau vor căuta să protejeze marjele. Mai mulți investitori au afirmat că societățile producătoare de bunuri de consum vor atenua creșterea prețurilor pe măsură ce costurile lanțului de aprovizionare vor scădea, atenți la protejarea cotei de piață.

P&G, care produce detergentul de rufe Tide, scutecele Pampers și aparatele de ras Gillette, a raportat săptămâna trecută o creștere de 10% a prețurilor medii în categoriile sale în timpul trimestrului și o scădere de 3% a volumelor.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!