Închide

România participă la proiectul primului spital de campanie paneuropean. CE a alocat peste 100 de mil. €

Avatar
Road traffic people street

Fotografie de Antonio Batinić pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Comisia Europeană a anunțat marți alocarea unei sume de peste 106 milioane euro pentru șapte state membre ale Uniunii Europene (România, Germania, Belgia, Franţa, Italia, Luxemburg şi Portugalia), plus Turcia, în vederea dezvoltării noii capacităţi de echipe medicale de urgenţă (EMT) a programului rescEU. Obiectivul este de a consolida asistenţa medicală de urgenţă acordată populaţiilor afectate de dezastre majore naturale sau provocate de om, anunță Comisia Europeană printr-un comunicat de presă.

Prin acest proiect se vor înfiinţa trei echipe medicale de urgenţă de tip 2 (EMT2), care vor include servicii chirurgicale şi de diagnosticare, indică sursa citată.

În plus, 17 echipe de asistenţă specializată vor oferi servicii de terapie intensivă, de tratare a arsurilor, de transportare a pacienţilor, de diagnosticare avansată, de sprijinire a mamelor şi copiilor, de reeducare, de asistenţă pentru sănătatea mintală, de tratament ortopedic, de laborator, de aprovizionare cu oxigen şi de sprijin pentru telecomunicaţii.

Această capacitate rescEU va deveni operaţională treptat, începând din 2024, şi va permite răspunderea la o gamă largă de scenarii de dezastre.

Astfel, echipele vor putea funcţiona în mod autonom şi vor putea sprijini instituţiile naţionale de asistenţă medicală existente atunci când acestea nu sunt în măsură să facă faţă unei anumite situaţii de urgenţă.

Această nouă structură va completa rolul esenţial pe care îl joacă deja cele 15 echipe medicale de urgenţă puse la dispoziţie de statele membre şi de statele participante la Rezerva Europeană de Protecţie Civilă în contextul răspunsului în caz de urgenţă, mai precizează Comisia Europeană, în comunicatul citat.

scroll to top