Închide

Nicușor Dan: Situație gravă, dar e exclus ca Bucureștiul, în ansamblul lui, să fie carantinat

Avatar
Timp de citire: 3 minute

Primarul ales al Bucureștiului a exclus la emisiunea “Legile Puterii” de la Realitatea Plus, carantinarea Capitalei, în ansamblul ei. Nicușor Dan a anunțat că dacă vor exista străzi sau mici cartiere care sunt focare, ele vor fi carantinate.

“Situația este gravă în momentul acesta, în special în București, am ajuns cu totul ca 1% din populație să fie îmbolnăvită de-a lungul timpului, mai mult decât în orice alt județ, însă așa cum am reușit să trecem în luna martie, când nu eram pregătiți, nu aveam materiale, nu aveam teste, eu cred că vom fi în stare, dacă ne vom respecta unii pe ceilalți și vom respecta ce spun specialiștii, vom fi în stare să trecem peste această chestiune”, a declarat Nicușor Dan, la Realitatea Plus.

Primarul ales al Capitalei a explicat că, și dacă se va ajunge la indicele 3 la mia de locuitori în București, nu există o reglementare legală care să oblige la carantinarea orașului.

“Legat de indicele 3 și de faptul că noi, Bucureștiul, suntem acum undeva la 2,3 – 2,4, vreau să fac o precizare de ordin juridic. Nu există în momentul de față o reglementare care să spună că în momentul în care se va atinge pragul de 3, este obligatorie carantinarea localității. Singura măsură de ordin normativ care există în momentul de față este că, în momentul în care se atinge pragul de 3, se vor închide școlile și ele vor funcționa exclusiv online. E posibil ca acest indice să crească în continuare, pentru că el este media ultimelor 14 zile și mâine o să fie mai rău ca acum două săptămâni și așa mai departe”, a mai spus edilul.

Nicușor Dan a declarat că soluțiile care trebuie luate sunt testarea suplimentară și, dacă e cazul, carantinarea anumitor zone.

“Soluțiile pe care trebuie să le facem și pe care o să le luăm cu specialiștii sunt: să testăm suplimentar, eventual, dacă vom aprecia, în funcție de datele pe care o să le avem într-un format informatic și geografic, că există o incidență foarte mare de cazuri în anumite străzi, mici cartiere, e posibilă carantinarea exclusiv pentru acele mici zone, pentru că încă situația nu este foarte gravă la nivelul Bucureștiului și, din informațiile încă neoficiale pe care le am de la specialiști, există câteva focare în București și nu este logic să oprești funcționarea Bucureștiului pentru câteva focare pe care poți să le controlezi. Eu exclud în acest moment scenariul unui București închis. Închis ar însemna carantină pentru întreg Bucureștiul. Nu există nici normă legală care să oblige, nici în momentul de față nu suntem în această situație. Dimpotrivă, cred că izolând focarele punctuale, putem să trecem peste această situație”, a spus Nicușor Dan.

Primarul ales al Capitalei a exclus carantinarea Bucureștiului, per ansamblu.

“Chiar dacă și este destul de probabil ca să avem acel indice de 3 în următoarele zile, probabil că la jumătatea săptămânii următoare vom atinge acel indice de 3, asta nu înseamnă că Bucureștiul, în ansamblul lui, va fi carantinat. Dacă se va dovedi că sunt instituții care sunt focare, ele vor fi carantinate și dacă se va dovedi că sunt străzi sau mici cartiere care sunt focare, ele vor fi carantinate. Este o posibilitate pe care o să o confirme datele, în momentul în care voi fi în posesia lor. Eu am spus că există această posibilitate. Am mai spus că este exclus ca Bucureștiul, în ansamblul lui, să fie carantinat, pentru ca să nu săm semnale de panică în rândul bucureștenilor”, a conchis edilul.

scroll to top