Închide

Austria continuă să se opună aderării României la Schengen

Avatar
Schengen

Foto: agora.md

Timp de citire: 2 minute

Executivul de la Viena își menține votul negativ în privința aderării României la Schengen și subliniază că accederea în spațiul de liberă circulație nu este o chestiune de politică de partid, ci una de politică de securitate. Poziția Vienei vine cu puțin timp înainte de vizita cancelarului german Olaf Scholz, care va discuta cu omologul sau austriac inclusiv despre Schengen, notează RFI.

Oficialii austrieci au declarat pentru publicația taz.de că granițele externe ale UE sunt slab protejate, altfel nu își explică de ce 70% dintre migranții reținuți în Austria nu au fost supuși unor controale anterioare în alte state membre. De la boicotul companiilor, până la tensiuni diplomatice și critici venite de la partenerii europeni, Austria s-a confruntat cu numeroase reacții dure după ce a respins aderarea României și Bulgariei la Schengen, deoarece ambele state îndeplinesc toate condițiile pentru a deveni membre.

Chiar și președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a regretat decizia guvernului din decembrie anul trecut, care a avut la baza strict interese electorale ce ţin de politica internă.

Problema migrației „ilegale” a fost deja tema dominantă a Partidului Popular condus de Nehammer în cele patru alegeri regionale. Dar strategia de a câștiga voturi de la partidul de extremă-dreapta FPÖ nu a funcționat pentru ÖVP. Partidului cancelarului austriac a pierdut aproape zece procente și majoritatea absolută în Austria Inferioară. În toamna anului viitor, Austria va organiza alegeri parlamentare, iar în sondajele actuale, FPÖ se află pe primul loc – iar ÖVP ar fi în cel mai bun caz un partener minor.

Parlamentul European a adoptat recent o rezolutie prin care a solicitat Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei, până la sfârșitul acestui an. Între altele, documentul solicita Comisiei Europene să calculeze pierderile financiare suferite de România și Bulgaria prin neprimirea în Schengen și să găsească mecanisme de compensare. 526 de eurodeputați au votat pentru și doar 57 împotriva admiterii cât mai rapide a Bulgariei și României în spațiul Schengen, demonstrând cât de izolată începe să devină cancelaria de la Viena. Este inacceptabil ca cetățenii să fie discriminați la graniță, având un timp de așteptare lung, care uneori poate dura zile întregi, generând pierderi economice și emisii inutile.

Pe de altă parte, numeroși responsabili de la Viena au avertizat că Austria are nevoie urgentă de cei 30.000 de muncitori din România pentru a îngriji bătrâni și bolnavi.

scroll to top