Închide

Noi acuzații pe ruta Kremlin – Casa Albă. Americanii au simulat un atac nuclear, spune Moscova

Avatar
Putin Shoigu

Vladimir Putin și Serghei Șoigu. Sursa foto: The Moscow Times.

Timp de citire: 3 minute

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, a acuzat marți Statele Unite că au simulat un atac nuclear asupra Rusiei, din două direcții diferite, în cadrul unor exerciții militare desfășurate la începutul acestei luni. Șoigu a mai spus că bombardierele americane s-au apropiat periculos de mult de teritoriul rusesc, ajungând până la 20 km de granița cu Rusia, scrie Euractiv.com, citând comunicările oficiale ale instituției.

Drept răspuns, Pentagonul a transmis că exercițiile respective fuseseră anunțate public la acea vreme și s-au desfășurat în conformitate la protocoalele internaționale.

Acuzația Moscovei vine într-un moment de mare tensiune cu Washington-ul, în special din cauza situației din Ucraina, oficialii americani exprimându-și îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc asupra țării vecine – sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

Moscova a acuzat, la rândul său, Statele Unite, NATO și Ucraina de comportament provocator și iresponsabil, menționând livrările de arme americane către Ucraina, utilizarea de către Ucraina a dronelor de atac turcești împotriva separatiștilor din estul Ucrainei, susținuți de ruși, precum și exercițiile militare NATO desfășurate în apropierea granițelor sale.

Ministrul Serghei Şoigu a declarat că Moscova a observat o creştere semnificativă a activităţii bombardierelor strategice americane, despre care a spus că au efectuat circa 30 de zboruri în apropierea Rusiei în această lună. Acest ritm a fost de două ori și jumătate mai alert decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

În special, Șoigu a atras atenția asupra unei simulări a unui atac nuclear american împotriva Rusiei, la începutul acestei luni.

”Ministrul apărării a subliniat că în timpul exercițiilor militare americane «Global Thunder», 10 bombardiere strategice americane au simulat lansarea de arme nucleare împotriva Rusiei din două direcții, dinspre vest și dinspre est. Distanța minimă la care acestea s-au apropiat de granițele noastre a fost de 20 de km”, susține Șoigu într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Şoigu a mai spus că unităţile ruse de apărare aeriană au reperat şi au urmărit bombardierele americane, luând măsuri pentru a evita orice incidente, fără ca ministrul să precizeze despre ce măsuri a fost vorba.

Pentagonul a ripostat și a negat acuzațiile:

”Aceste misiuni au fost anunțate public la acea vreme și au fost planificate îndeaproape cu Comandamentul Strategic, Comandamentul European, aliații și partenerii noștri, pentru a asigura oportunități maxime de instruire și integrare militară, precum și conformitatea cu toate cerințele și protocoalele naționale și internaționale”, a spus Lt.-Col. Anton Semelroth, purtător de cuvânt al Pentagonului.

Subiectul s-a aflat pe agenda unor convorbiri telefonice desfășurate marți între reprezentanți de la vârful ierarhiilor militare din Rusia și SUA – șeful Statului Major General al Rusiei, Valeri Gherasimov, și șeful Statului Major Comun al Statelor Unite, Mark Milley, însă niciuna dintre părți nu a dezvăluit conținutul conversației.

Programul ”Global Thunder”, care anul acesta a implicat bombardierele americane B-52 cu capacitate nucleară, reprezintă exercițiul anual prin care Comandamentul Strategic al SUA testează pregătirea capacităților nucleare ale SUA.

Într-o declarație anterioară, președintele Vladimir Putin a părut să facă o scurtă referire la episodul de săptămâna trecută, invocat de ministrul Șoigu, criticând faptul că mai multe bombardiere strategice occidentale au transportat ”arme foarte serioase” în apropierea Rusiei. El a mai spus că Occidentul ia prea lejer avertismentele Moscovei de a nu-i depăși ”liniile roșii”.

Despre subiect, Serghei Șoigu a discutat și într-o videoconferință cu omologul său chinez, Wei Fenghe. Șoigu i-a spus acestuia că zborurile bombardierelor americane aproape de granițele de est ale Rusiei reprezintă o amenințare și pentru China:

”În acest context, coordonarea ruso-chineză devine un factor de stabilizare în problematica globală”, a spus Șoigu.

În cadrul convorbirii, Rusia și China au convenit să intensifice cooperarea dintre forțele armate ale celor două țări în ceea ce privește exercițiile militare strategice și patrulele comune, potrivit comunicatului citat, emis de Ministerul Apărării al Federației Ruse.

scroll to top