Închide

Noi modele și tehnologii, lansate de un producător de vehicule electrice chinez

Avatar
Es7 Homepage Hero Desktop

Foto: nio.com

Timp de citire: 4 minute

Producătorul chinez de vehicule electrice Nio Inc. a prezentat, sâmbătă seară, două modele în cadrul unui eveniment anual fastuos pentru clienți, extinzându-și gama de produse în încercarea de a acapara o cotă mai mare de piață, în condițiile în care cererea de mașini în această țară încetinește, potrivit Bloomberg.

La evenimentul din Hefei, în provincia centrală Anhui, Nio, cu sediul la Shanghai, a lansat un ES8 modernizat, o iterație a vehiculului utilitar sport electric original pe care îl vinde din 2018, și un nou coupe pur electric, denumit EC7.

Cu un preț de pornire de 488.000 de yuani (69.800 de dolari), coupe-ul se adresează cumpărătorilor care doresc mai mult spațiu, precum și performanțe sportive. Noul ES8 va începe de la 528.000 de yuani. Livrările sunt așteptate să înceapă în lunile mai, respectiv iunie.

Ziua Nio, organizată pentru prima dată în 2017, este o întâlnire pentru partenerii corporativi, clienți și mass-media, menită să încurajeze loialitatea față de marcă și un sentiment de comunitate în jurul constructorului auto.

Sâmbătă, Nio a prezentat, de asemenea, cea mai recentă generație de stații de schimb de baterii, care permit șoferilor să schimbe rapid bateria cu una nouă în loc să o reîncarce pe cea existentă. Fiecare dintre stațiile modernizate permite un maxim de 408 schimburi pe zi și poate stoca până la 21 de celule de înlocuire.

În plus, compania a făcut o demonstrație a unui proiect pilot de schimb de energie pentru autostrăzi, cu ajutorul căruia șoferul poate rămâne în interiorul mașinii și poate lăsa la latitudinea vehiculului să planifice automat traseul de schimbare a bateriilor, conducând până la cele mai apropiate stații de schimb de energie disponibile prin intermediul navigației inteligente, finalizând schimbul și ieșind din zona de service, înapoi pe autostradă.

Aproximativ 4.000 de participanți din toată China au fost prezenți la gală, în ciuda creșterii cazurilor de Covid în diverse orașe. Un număr de 248 de milioane de persoane, adică aproape 18% din populația Chinei, a contractat probabil virusul în primele 20 de zile ale lunii decembrie, a anunțat anterior Bloomberg.

Într-un an în care marile saloane auto din China au fost amânate sau anulate, Nio și-a răsplătit adepții nu doar cu noile modele, ci și cu un concert cu cântăreți pop locali, precum și cu scurtmetraje și un bazar caritabil.

Nio a livrat 106.671 de vehicule în primele 11 luni ale anului, în creștere cu aproape 32% față de aceeași perioadă a anului 2021. Chiar și așa, se așteaptă ca livrările anuale să nu atingă obiectivul său inițial de 150.000 de unități, având în vedere provocările reprezentate de pandemie și de respectarea strictă de către China a politicii Covid Zero pentru o mare parte din 2022.

Compania a fost deosebit de afectată de blocarea de două luni a orașului Shanghai în primăvară. Restricțiile au forțat o suspendare temporară a producției la fabrica Nio din Hefei și au ținut consumatorii departe de showroom-uri.

Nio a livrat doar 12.098 de vehicule în lunile aprilie și mai, iar până în octombrie a rămas în urmă atât cu producția, cât și cu livrarea a mii de vehicule din cauza lipsei de aprovizionare cu componente și a logisticii perturbate din cauza blocajelor regionale.

Compania a continuat să se confrunte cu provocări din partea muncitorilor bolnavi după ce China a ridicat recent restricțiile Covid, a declarat fondatorul și directorul general William Li, într-un interviu acordat BloombergTV după emisiune.

“Atât noi, cât și furnizorii noștri suntem afectați în cadrul ultimului val”, a spus Li, adăugând că lanțul de aprovizionare global “ar trebui să se stabilizeze în martie sau aprilie anul viitor”.

Șirul de condiții extraordinare a pus presiune asupra progresului Nio către obținerea de profit. Pentru a contribui la atenuarea costurilor în creștere și pentru a-și controla mai bine propriul destin, compania înființează un centru de cercetare și dezvoltare care se va concentra pe bateriile litiu-ion și pe tehnologiile de ambalare. De asemenea, intenționează să cheltuiască aproximativ 3 miliarde de yuani în fiecare trimestru pentru cercetare și dezvoltare, cu accent pe cipuri și baterii.

Li a remarcat, de asemenea, o panică în ceea ce privește cumpărarea de semiconductori și a făcut apel la toți producătorii și furnizorii de automobile să “plaseze în mod rezonabil comenzi pentru cipuri”.

În timp ce China este cea mai mare piață din lume pentru vehiculele electrice, aproape una din cinci mașini vândute fiind acum electrice, cererea consumatorilor a fost în scădere. De asemenea, unele subvenții pentru VE dispar la începutul anului 2023 și se așteaptă ca acest lucru să facă mai puțin atractivă achiziționarea unei mașini mai puțin poluante față de un model pe benzină, care sunt încă omniprezente și accesibile.

Livrările de vehicule cu energie nouă – mașini pur electrice și hibride – la dealerii din China ar trebui să ajungă la 6,5 milioane până la sfârșitul anului și ar putea atinge 8,4 milioane în 2023, a declarat Asociația chineză pentru autovehicule de pasageri în cadrul unei ședințe de informare la începutul acestei luni. Dar rata de creștere de la an la an încetinește.

Există, de asemenea, o concurență mult mai mare în China pentru vehiculele electrice.

BYD Co. susținută de Warren Buffett, împreună cu Tesla Inc. conduc piața, dar există zeci de alte companii care vând mașini electrice. Printre acestea se numără SAIC-GM-Wuling Automobile Co., Zhejiang Geely Holding Group Co., Guangzhou Automobile Group Co. și Hozon New Energy Automobile Co. În total, în China există aproximativ 500 de modele de mașini electrice, iar majoritatea mărcilor auto străine au, de asemenea, o ofertă electrică.

Nio, care a declarat că își propune să atingă pragul de rentabilitate în 2024, trebuie să își extindă gama de produse pentru a concura mai bine. Exportul mașinilor sale în Europa este, de asemenea, o parte importantă a strategiei sale.

După un an de vânzări modeste în Norvegia, Nio va oferi trei modele în Germania, Danemarca, Suedia și Țările de Jos, a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat în octombrie la Berlin.

Acțiunile Nio, listate în SUA, au scăzut cu aproape 65% în acest an.

scroll to top