Noroc cu Statul! Cu câți bani ești impozitat dacă ai câștigat la jocuri de noroc?
Impozitarea premiilor și câștigurilor obținute la jocurile de noroc de persoanele fizice rezidente și nerezidente este reglementată de Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, care prevede următoarele:
Veniturile sub formă de premii se impun, prin reținerea la sursă:
– în cazul persoanelor fizice rezidente – cu o cota de 10% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu obtinut de persoanele fizice rezidente, venitul net reprezentand diferenta dintre venitul brut din premii si venitul neimpozabil. Nu sunt impozabile premiile sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de persoanele fizice rezidente pentru fiecare premiu.
– în cazul persoanelor fizice nerezidente – cu o cota de 16% aplicata asupra intregului venit din premii.
Veniturile din jocuri de noroc se impun prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de persoanele fizice rezidente si nerezidente de la CNLR-SA:
Nu sunt impozabile veniturile obtinte ca urmare a participarii la jocurile de noroc tip loz sub valoarea sumei neimpozabie de 66.750 lei inclusiv, realizate de persoanele fizice rezidente si nerezidente pentru fiecare venit brut primit. Verificarea încadrării în plafonul neimpozabil se efectuează la fiecare plată, indiferent de tipul de joc din care a fost obținut venitul respectiv, conform dcnews.ro.
În cazul în care venitul brut primit la fiecare plată depășește plafonul neimpozabil de 66.750 lei, inclusiv, impozitarea se efectuează distinct față de veniturile obținute din participarea la alte tipuri de jocuri de noroc.
Obligatția calculării, reținerii și plății impozitului revine CNLR-SA. Impozitul calculat și reținut în momentul plății este impozit final. Impozitul pe venit astfel calculat și reținut se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut.