Închide

Fiară în Opoziție, mielușel la Putere, Câciu anunță noi împrumuturi uriașe pentru România

Avatar
wolf, lamb, forest

Fotografie de digicampixels pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Nimic nou sub soare. Și actualul ministru al Finanţelor anunţă că România trebuie să se împrumute din nou. Cu vreo 80 de miliarde de lei! Lei noi, desigur. Adică circa 16 miliarde de euro. Deși așa-zisul tehnocrat Adrian Câciu, apropiat întotdeauna de PSD, făcea turul televiziunilor explicând românilor cât de cumplită este îndatorarea practică de guvernele liberale, acesta declară acum cu nonșalanță că împrumutul de anul acesta este necesar, tocmai pentru rostogolirea datoriilor făcute de guvernele anterioare.

Adrian Câciu a explicat, într-o conferinţă de presă, pe ce s-au dus banii împrumutaţi de statul român în anii trecuţi.

„Nu este un secret pe ce s-au dus banii împrumutaţi în anii trecuţi. De altfel, nu poţi să faci anchete jurnalistice din perspectivă guvernamentală. Sunt autorităţi abilitate să vadă dacă banii s-au cheltuit corect sau nu. Evident, toate aceste împrumuturi sunt prinse în documente.

Important la împrumuturi şi la datoria publică este eficienţa împrumuturilor şi cred că PSD, de foarte multe ori, a invocat faptul că aceşti bani pentru care România se împrumută nu se văd într-o anumită multiplicare economică, să-i spun mai simplu într-o bunăstare în buzunarul cetăţeanului. Dau doar un exemplu apropo de banii împrumutaţi în guvernările anterioare: Din ce am înţeles, în mod public, DNA a spus că sunt 93 de dosare în desfăşurare. Iată, o parte din bani probabil că îşi regăsesc justificarea în aceste chestiuni care nu sunt tocmai, probabil, legale”, le-a spus Câciu jurnaliştilor.

Ministrul a mai precizat că România trebuie să se împrumute din nou, anul acesta pentru a „rostogoli” datoriile contractate de guvernele anterioare, invocând deficitul bugetar „imens” raportat la nivel naţional în aul 2020.

„Din altă perspectivă, să nu uităm că România a făcut un deficit în anul 2020 de 9,4% un deficit imens. Am spus-o şi atunci, când nu eram în zona guvernamentală  de ce nu e bine să faci deficite şi orice criză să crezi că o rezolvi să nu te uiţi cât creşti deficitul?

Iată! Anul acesta ne împrumutăm pe de o parte să rostogolim datoria creată cu ocazia acelor deficite  – şi nu vă ascund să vă spun că sunt 80 de miliarde de lei care sunt necesar de împrumut pentru a rostogoli datoria unor guverne anterioare – şi pe de altă parte, iată, în contextul în care au situaţie foarte complicată, care e mult mai complicată şi decât criza pandemică şi cred că e cea mai complicată din ultimii 70 de ani şi ai nevoie să ai spaţiu fiscal în care să vii către economie, eşti în situaţia de a reduce deficitul. Vom reduce deficitul în continuare, dar plătim consecinţele faptelor antecesorilor noştri. Să-şi asume fiecare răspunderea, noi nu vrem să facem ceea ce au făcut cei dinainte”, a mai spus Câciu, potrivit RTV.

scroll to top