Noul guvern bulgar și-a reafirmat angajamentul față de intrarea țării în zona euro în 2026

,
Autor:    -  
money, bank notes, euro notes
Fotografie de MabelAmber pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Guvernul nou ales la Sofia și-a reafirmat marți angajamentul față de intrarea țării în zona euro în 2026 și a promis să țină sub control cheltuielile bugetare, scrie Euractiv.

Premierul Rosen Zhelyazkov a anunțat că bugetul pentru 2025 va stabili un deficit de cel mult 3%, ceea ce ar îndeplini criteriile de la Maastricht, pe fondul îngrijorărilor că deficitul ar putea ajunge la 7-8%.

„Bugetul trebuie să permită guvernului să solicite un raport de convergență privind punerea în aplicare a criteriilor de aderare la zona euro”,

a declarat marți prim-ministrul.

„Nu vom propune măsuri exotice”,

a declarat Zhelyazkov, exprimându-și speranța că și opoziția va susține bugetul întrucât

„există posibilitatea ca Bulgaria să îndeplinească criteriile de aderare la zona euro”.

Noul guvern de la Sofia a fost ales la începutul lunii ianuarie cu sprijinul celui mai mare partid, GERB (PPE), al Partidului Socialist Bulgar pro-rus, al partidului populist Există un astfel de popor și al unuia dintre partidele minorității turce din țară, MRF-DPS.

Socialiștii și populiștii din coaliție au solicitat în mod repetat o amânare a intrării Bulgariei în zona euro, în timp ce GERB și MRF-DPS o susțin. Cele patru partide au semnat un acord de coaliție în care adoptarea monedei euro este o prioritate absolută, însă politica bulgară a arătat că acordurile sunt adesea încălcate în scopuri populiste.

Un sondaj al agenției sociologice Myara publicat la 1 februarie arată că bulgarii sunt sceptici cu privire la introducerea monedei euro. În timp ce 41% dintre bulgari nu doresc ca țara să adopte moneda euro, 30,8% dintre bulgari acceptă introducerea euro după 2026 și doar 25,7% sunt în favoarea intrării imediate în zona euro.

Coaliția liberală proeuropeană Noi continuăm schimbarea – Bulgaria democratică (PP-DB) l-a acuzat săptămâna trecută pe liderul GERB, Boyko Borisov, că sabotează introducerea monedei euro prin manipularea datelor bugetare.

Borissov încearcă în mod public să demonstreze că GERB a moștenit o povară financiară grea și un deficit bugetar mare cu care noul guvern va trebui să se confrunte. Dacă se dovedește că deficitul bugetar este mai mare de 3% din PIB, acest lucru ar putea opri procesul de aderare la zona euro.

Declarația lui Zhelyazkov că guvernul va depune eforturi pentru a menține un deficit de 3% a calmat opoziția, care a promis sprijin.

“Un buget cu un deficit de 3% și intrarea în zona euro la 1 ianuarie 2026 este prioritatea noastră. Dacă Rosen Zhelyazkov lucrează pentru a atinge acest obiectiv, el va avea sprijinul nostru pentru acești pași specifici”,

a comentat fostul prim-ministru Kiril Petkov, care este unul dintre liderii parlamentari ai PP-DB.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!