Închide

Noul guvern Truss cade la pace cu giganții Tech: vrea să dilueze regulile siguranței online

Avatar
kids, internet, computer

Fotografie de Victoria_Borodinova pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Noul premier al Marii Britanii, Liz Truss, intenționează să modifice proiectul de lege conceput pentru a crește siguranța pe internet, ca răspuns la îngrijorările exprimate de unii parlamentari conservatori de dreapta cu privire la restricțiile privind libertatea de exprimare, scrie Financial Times.

Legea privind siguranța online (”online safety bill”) este versiunea britanică a legilor europene care protejează utilizatorii de internet de practicile dăunătoare ale marilor platforme online, dar și de incitarea la ură sau violență care se răspândește prin rețelele de socializare. Proiectul legii propus de guvernul britanic se concentrează foarte mult pe acest conținut periculos care poate dăuna utilizatorilor.

”Propunerea de lege privind siguranța online” este concepută pentru a forța platformele tehnologice precum Google, Facebook și Twitter să abordeze conținutul dăunător de pe internet – de la aspecte precum comportamentul amenințător la abuzurile rasiste și sexuale.

Proiectul britanic este urmărit îndeaproape de autoritățile de reglementare din întreaga lume și a fost criticat dur de companiile de tehnologie, care ar putea ajunge să se confrunte cu amenzi uriașe dacă încalcă noua lege.

În această săptămână, Liz Truss a confirmat că intenționează să dilueze puterea viitoarei legi atunci când proiectul de lege, deocamdată amânat, va reveni în Camera Comunelor, în actuala sesiune parlamentară.

”Ceea ce vreau să mă asigur este că îi vom proteja pe cei sub 18 ani de pericole, dar, în același timp, vreau să ne asigurăm că nu îngrădim libertatea de exprimare. Prin urmare, ar putea fi necesare unele ajustări”, a spus ea.

Ce înseamnă ”legal, dar dăunător”?

Potrivit surselor citate de Financial Times, oficialii de la Londra încearcă să schimbe definiția a ceea ce este considerat ”legal, dar dăunător” în conformitate cu legislația propusă. Potrivit viitoarei definiții, se dorește lărgirea spațiului de exprimare online, în așa fel încât ceea ce ar fi acceptabil de spus în persoană, în viața reală, să fie exprimabil și pe internet, chiar dacă cineva consideră respectivele cuvinte drept ofensatoare.

Mai mulți lideri ai conservatorilor de la Londra au criticat forma inițială a proiectului, spunând că ar putea fi ”cea mai mare restrângere accidentală a libertății de exprimare din epoca modernă” sau ”lege pentru pansarea unor sentimente rănite”.

Comentând noua formă a reglementării, un oficial a declarat, sub protecția anonimatului, că rezultatul vizat de modificări ar fi acela de a ajunge la o lege mai simplă, mai suplă, menită mai degrabă să păstreze siguranța copiilor pe internet, decât să limiteze ceea ce adulții pot spune sau face online.

Într-un eveniment de campanie, în această vară, Truss s-a exprimat și ea în acest sens, spunând că, ”în cazul în care este vorba despre adulții care pot vorbi liber, dreptul acesta ar trebui să fie absolut și ar trebui să fie similar, online ca și offline”.

Au apărut însă și voci care critică schimbarea pe care Truss vrea s-o implementeze, argumentând că, în forma sa actuală, proiectul de lege se asigură că utilizatorii sunt feriți de rasism, misoginism și alte tendințe și conținuturi toxice.

Totuși, o sursă citată de Financial Times, apropiată de noua conducere a Cabinetului Truss, a declarat că o bună parte dintre membrii cabinetului ”au ajuns să constate că există mai mulți susținători ai proiectului de lege decât opozanți”.

Sursa a mai adăugat că cei care nu sunt de acord interpretează greșit textul proiectului de lege și uită că reglementările, în general, ar trebui să se refere la comportamentele cele mai abuzive și grave, nu la simple dezacorduri care pot să apară între utilizatori.

scroll to top