Închide

Turcia a restricționat exportul de roșii. Care este motivul?

Avatar
tomatoes, vegetable, food

Fotografie de analogicus pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Turcia a restricționat exportul de roșii pentru a menține stabilitatea prețurilor pe piața internă. Decizia a intrat în vigoare de săptămâna aceasta, mai exact de miercuri, 7 septembrie, potrivit Agrointeligența.

Pe lista produselor restricționate la export nu se află doar tomatele, ci și produce obținute din procesarea primară a roșiilor. Conform deciziei luate de Ministerul Comerțului, pe lângă roșii, nu se mai exportă nici pastă de tomate, spre exemplu. În fapt, este interzis exportul de tomate sub orice formă, exceptând roșiile conservate în oțet.

Măsura luată de Turcia vine pe fondul unei potențiale crize a roșiilor. Penuria de tomate se va resimți puternic în perioada următoare după ce producția a fost întreruptă în Europa în acest an din cauza creșterii costurilor cu energia. În consecință, exporturile de tomate din Turcia au crescut, la fel și cererea.

Reprezentanții sectorului au avertizat că odată cu creșterea cererii de export, prețurile roșiilor ar putea crește în Turcia la 50 de lire turcești (2,70 dolari) kilogramul.

Ministerul Comerțului din Turcia a anunțatcă tendința ascendentă a exporturilor de pastă de tomate va continua, spunând:

„Pentru a menține echilibrul dintre cererea internă/cererea internațională și stabilitatea prețurilor, ținând cont de dinamica pieței interne și a inflației de consum, trebuie luate imediat măsurile necesare pentru export”.

Țările europene sunt principala piață pe care ajung roșiile din Turcia, iar o cantitate importantă ajunge și în România. La acest moment, prin programul Tomata, cultivatorii de la noi sunt stimulați să investească în această cultură, așa că pe piața internă nu s-a semnalat încă o penurie de roșii autohtone.

scroll to top