Închide

Nuclearelectrica, o nouă strategie pentru continuarea proiectului reactoarelor 3 şi 4

Avatar

Foto: nuclearelectrica.ro

Acţionarii Nuclearelectrica (SNN), compania ce exploatează cele două reactoare nucleare de la Cernavodă, au aprobat în adunarea de ieri strategia de continuare a proiectului unităţilor 3 şi 4, potrivit comunicatului cu deciziile transmis ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cele două reactoare sunt estimate de companie să coste 7 miliarde de euro, cu decizia de investiţie şi mobilizarea de şantier estimată a fi luată 2024. Compania este pe punctul de a finaliza studiul de fezabilitate, potrivit conducerii SNN. Prima unitate nouă plănuită a fi construită la Cernavodă este estimată de companie să intre în operare undeva în finalul anului 2030 sau la începutul anului 2031.

Amintim că la construirea reactoarelor vor participa mai multe firme din Statele Unite şi Canada, conform acordului guvernamental care pune în mişcare acest proiect, acord semnat la Washington în luna octombrie 2020 care include şi o linie de finanţare în valoare de 7 miliarde de dolari de la agenţia de credit de export a Statelor Unite (Eximbank US).

Totodată, acţionarii au mai aprobat ieri înfiinţarea unei filiale integral deţinute de SNN prin care compania îşi rezolvă problema circuitului nuclear integrat, astfel având în propria ogradă administrarea şi extracţia minereului de uraniu. SNN a achiziţionat recent, pentru 9 milioane de euro, de la Compania Naţională a Uraniului (CNU), uzina de prelucrare a minereului de la Feldioara. Societatea Naţională Nuclearelectrica urmează să primească, prin transfer, cu titlu gratuit, de la Compania Naţională a Uraniului, licenţa de exploatare a minereului de uraniu, şi va începe exploatarea noii mine de la Tulgheş. Minereul de la Tulgheş va fi transformat în uzina de la Piteşti în combustibil nuclear, iar acesta din urmă va fi folosit la reactoarele centralei de la Cernavodă.

De asemenea, acţionarii SNN au mai aprobat majorarea capitalului social al companiei EnergoNuclear cu suma de 25 de milioane de lei, filială deţinută integral de SNN. EnergoNuclear ar urma să suporte cheltuielile generate de etapa 1 a proiectului unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă.

scroll to top