Închide

Un produs alimentar din Cipru primește statut de produs protejat UE

Avatar
Shutterstock 215911936

Foto: myjewishlearning.com./shutterstock

Cipru primește statutul de produs protejat UE pentru brânza halloumi, oferind producătorilor săi dreptul unic de a vinde produsul în Uniunea Europeană, potrivit Reuters.

Luna aceasta, Uniunea Europeană urmează să acorde în mod oficial halloumi, sau „hellim” în limba turcă, denumirea de origine protejată (DOP), care va intra în vigoare din octombrie, potrivit Ministerului Agriculturii din Cipru.

Măsura reafirmă ceea ce industria și statul au spus de ani de zile, a declarat producătorul de brânzeturi George Petrou, directorul general al Petrou Bros. Produsele lactate dețin aproximativ 25% din piața de export a Ciprului: brânza halloumi este de origine cipriotă, iar datele istorice sugerează că se produce încă din jurul anului 1500.

Din păcate, în ultimii ani, multe țări au încercat să ne copieze, astfel încât înregistrarea va ajuta foarte mult, în sensul că alte țări nu vor produce halloumi sau ceva similar care induce în eroare consumatorii, a spus el.

În copilărie, Petrou a învățat secretele fabricării halloumi de la regretata sa mamă, Kakkoulou, care a vândut-o în piețele fermierilor.

În 1982, Petrou a început să vândă halloumi sub marca Alambra pentru a-și suplimenta veniturile ca fotbalist din prima divizie.

De la utilizarea a 250 de litri de lapte pe zi pentru a face halloumi, compania Petrou, inițial înființată cu un frate mai mare, procesează acum 250 de tone de lapte pe zi, angajând 220 de persoane și exportând în 40 de țări.

Extinderea sa reflectă cea a producției de halloumi din Cipru.

Acum, al doilea cel mai valoros export al țării după produsele farmaceutice, industria a crescut între 20% și 22% anual în ultimii cinci ani, potrivit datelor oficiale. Ministerul Agriculturii declară că acum și-a propus să pătrundă pe piața din China.

Au fost obstacole de depășit în asigurarea statutului DOP , inclusiv dezacorduri cu privire la raporturile de lapte de capră, oaie și vacă din rețetă.

Până în 2024, rapoartele vor fi stabilite prin decret, iar după aceea cel puțin 50% vor fi alcătuite din lapte de oaie și capră, restul fiind suplimentat cu lapte de vacă.

Mulți turiști vin aici în căutarea ei, a spus Evroulla Ioannou, care servește halloumi la grătar la restaurantul ei popular din Nicosia, capitala Ciprului. Unii … o știu doar după nume, așa că vin să o încerce și, din câte văd, le place foarte mult, a spus ea.

scroll to top