Numărul accidentelor grave cu trotinete electrice s-a dublat; majoritatea, din vina conducătorilor de trotinete
Numărul accidentelor de circulație în care sunt implicați utilizatorii de trotinete electrice este în creștere în ultimii ani, potrivit datelor făcute publice luni de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Asociația transmite că datele Inspectoratului General al Poliției Române arată că anul trecut au avut loc peste 1.250 de astfel de accidente, ușoare și grave, marea lor majoritate producându-se din vina conducătorilor trotinetelor.
Astfel, circa 90% din accidente se produc din vina conducătorilor trotinetelor, printre principalele cauze numărându-se:
- abaterile de la respectarea regulilor de circulație,
- viteza neadaptată la condițiile de drum,
- neacordarea de prioritate,
- neasigurarea la schimbarea direcției de mers,
- circulația pe sens opus.
În 2022, au fost înregistrate în total 155 de accidente grave cu trotinete electrice, dublu față de 2021, când au fost raportate 75 de astfel de accidente, rezultând decesul a 8 persoane, rănirea gravă a 131 persoane şi rănirea ușoară a altor 5.
Procentul mare de accidente rezultate din vina conducătorilor de trotinete se păstrează și în cazul accidentelor ușoare. Practic, dintr-un total de 1.097 de astfel de accidente ușoare, 893 au fost produse din cauza utilizatorilor acestui tip de vehicule, soldate cu rănirea ușoară a 919 persoane.
”Utilizarea trotinetelor electrice oferă mobilitate în trafic, însă nu este lipsită de riscuri. De aceea, mai ales dacă ne uităm la rata în creștere a accidentelor cu trotinete, este important să fim cât mai atenți în trafic, dar și să apelăm la soluții adecvate de protecție, precum polițele de asigurare”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
Mai mulți asigurători au în portofoliu polițe care oferă protecție financiară și pentru astfel de situații neprevăzute. Așadar, în cazul în care o persoană care circulă cu trotineta electrică sau cu bicicleta accidentează pe cineva sau provoacă daune materiale, costurile rezultate pot fi preluate de un asigurător, în baza unei polițe de răspundere civilă, pe principiul pe care funcționează și asigurarea de răspundere civilă auto (RCA).
În același timp, pentru cel vinovat, o soluție eficientă în cazul în care este nevoie de îngrijiri medicale poate fi o poliță de asigurare de accidente persoane, de sănătate sau de viață, spun asigurătorii.
Dintr-un sondaj realizat în cadrul campaniei naționale de siguranță și prevenție rutieră ”Fii treaz la volan!” reiese că utilizatorii de trotinete sunt considerați mai periculoși în trafic decât bicicliștii sau motocicliștii, atât de șoferi, cât și de pietoni.