Închide

Numărul concedierilor din sectorul tehnologic de anul acesta l-a depășit pe cel din 2023

Avatar
work, office, team

Fotografie de RonaldCandonga pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Anul 2024 este unul import pentru sectorul tehnologic. Nvidia tocmai a zdrobit așteptările privind câștigurile. Boom-ul inteligenței artificiale rămâne în plină desfășurare. Indicele Nasdaq, puternic în domeniul tehnologiei a crescut cu peste 8 procente de la începutul anului până în prezent, potrivit CNBC.

De asemenea, economia americană se descurcă surprinzător de bine, adăugând 353.000 de locuri de muncă în ianuarie, cu mult peste previziunile economiștilor. De asemenea, datele privind inflația mai ridicat[ decât se așteptau ar putea împiedica Fed să reducă ratele atât de repede pe cât se așteaptă piața, semn că economia rămâne suficient de puternică pentru a susține o politică monetară mai restrictivă pentru mai mult timp.

Cu toate acestea, este o altă poveste pentru lucrătorii din domeniul tehnologiei.

“Concedierile până la începutul anului 2024 semnalează o schimbare dramatică în industria tehnologică”, a declarat Jeff Shulman, profesor la Foster School of Business de la Universitatea din Washington. “Vom continua să vedem disponibilizări deoarece viitorul muncii s-a schimbat, deoarece viitorul tehnologiei s-a schimbat și deoarece apetitul investitorilor pentru risc și creștere față de profitabilitate s-a schimbat dramatic, de asemenea.”

Numărul de concedieri din sectorul tehnologic în 2024 a depășit numărul de concedieri din 2023. Până în prezent, aproximativ 42.324 de angajați din sectorul tehnologic au fost concediați în 2024, potrivit Layoffs.fyi, care urmărește concedierile din industria tehnologică. Asta înseamnă, în medie, peste 780 de concedieri în fiecare zi în 2024. În 2023, aproape 263.000 de angajați din domeniul tehnologiei au fost concediați, ceea ce înseamnă o medie de aproximativ 720 de concedieri în fiecare zi din acel an.

Există mai mulți factori care stau la baza acestei fluctuații. Inteligența artificială se află în prim-plan. Companiile trebuie să elibereze numerar pentru a investi în cipuri și servere care alimentează modelele de inteligență artificială din spatele acestor noi tehnologii. Există, de asemenea, efectul bursei. Companiile care au efectuat disponibilizări nu au fost pedepsite, nici de investitori, nici pe linia de fund. De fapt, acestea au fost recompensate cu creșterea prețurilor acțiunilor.

scroll to top