Închide

Numărul vizitatorilor celui mai mare muzeu din lume a revenit aproape de nivelul din 2019

Avatar
louvre, architecture, buildings

Fotografie de matt_86 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Chiar fără să beneficieze de aportul turiștilor asiatici, muzeul Luvru din Paris a revenit anul trecut la un nivel apropiat de cel din 2019, înainte de criza de sănătate provocată de pandemie, potrivit datelor publicate miercuri de instituţia pariziană și citate de agențiile France-Presse și News.ro.

În 2023, Luvrul a înregistrat 8,9 milioane de vizitatori, ceea ce reprezintă o creştere cu 14% a numărului de vizitatori faţă de 2022 (7,8 milioane de vizitatori).

Cu toate acestea, cel mai mare muzeu din lume a precizat că “nu mizează pe un număr record de vizitatori ca în trecut – în 2018 a primit 10,2 milioane de vizitatori – după ce a decis să menţină o capacitate zilnică de 30.000 de vizitatori” pentru a asigura “condiţii mai bune de primire şi de vizitare” a publicului.

Această capacitate zilnică va fi menţinută în timpul Jocurilor Olimpice (26 iulie-11 august 2024), în pofida afluxului de vizitatori din întreaga lume aşteptat în capitala franceză, a precizat muzeul.

În 2023, Luvrul a primit 32% vizitatori francezi şi 68% vizitatori străini, dintre care 13% americani şi numeroşi europeni din ţările vecine (7% Italia, 5% Marea Britanie şi Germania, 4% Spania).

Vizitatorii din Asia (Japonia, Coreea, China) au reprezentat doar 2,5% din total, în timp ce în 2018 vizitatorii chinezi au reprezentat doar ei 8%.

Potrivit industriei turismului şi autorităţilor franceze, această lipsă a turiştilor chinezi se explică prin “reluarea foarte treptată a legăturilor aeriene” cu China şi prin “dificultăţile de eliberare a vizelor”.

Prețul biletului a crescut cu 5 euro de la începutul acestui an

Luna trecută, administrația muzeului Luvru a anunţat că taxa de intrare va creşte la 22 de euro începând cu luna ianuarie 2024, de la 17 euro cât era înainte. Aceasta a fost prima majorare a tarifelor de acces în muzeu din 2017 încoace.

Reprezentanţii muzeului au transmis că tariful mai mare va ajuta instituţia să facă faţă costurilor mai mari cu energia şi să finanţeze intrarea gratuită pentru anumite grupuri de vizitatori, precum tinerii cu vârsta sub 18 ani, profesorii sau jurnaliştii.

scroll to top