Închide

Nutrinsect, prima companie producătoare de făină de greieri căreia i s-a permis să își vândă produsele în Italia

Avatar
tropical house cricket, cricket, insect

Fotografie de Kerolainy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

O companie producătoare de făină din greieri a primit undă verde în Italia pentru comercializarea alimentelor realizate din insecte pentru consumul uman. Este singura companie căreia i s-a aprobat vânzarea acestui tip de produse, informează ȘtiriDiaspora.

Nutrinsect a devenit prima companie producătoare de făină de greieri căreia i s-a permis să își vândă produsele în Italia.  Directorul executiv al companiei a declarat că făina sa este bogată în nutrienți și poate fi încorporată în diverse produse alimentare.

“O nouă etapă a fost inaugurată în istoria alimentației. Aceasta este o veste foarte mare pentru noi”,

a spus Josè Francesco Cianni, directorul executiv al Nutrinsect, a cărui motivație principală pentru această inițiativă de afaceri a fost de a oferi o sursă alternativă și durabilă de proteină.

Începând din 2020, milioane de greieri au fost crescuți în fabrica companiei din Montecassiano, un oraș din regiunea centrală Marche, unde sunt tratați termic înainte de a fi congelați și măcinați în pulbere.

Până acum, companiei i s-a permis să vândă făina doar pentru utilizarea în hrana pentru animale de companie.

Făina din insecte nu va fi folosită pentru pizza sau paste

Uniunea Europeană a aprobat vânzarea de insecte – în special greieri, lăcuste și larve de gândac negru – pentru consumul uman la începutul anului 2023, declanșând o serie de propuneri și reglementări din partea guvernului italian, inclusiv una menită să asigure că insectele sunt ținute departe de preparatele tradiționale cum ar fi paste și pizza.

“Este fundamental ca aceste făinuri să nu fie asociate cu mâncarea făcută în Italia”,

a spus ministrul agriculturii, Francesco Lollobrigida, la acea vreme.

Până când reglementările au devenit oficiale la sfârșitul anului trecut, guvernul a impus reguli strice privind comercializarea produselor care folosesc făină din insecte.

Guvernul obligă comercianții să menționeze clar pe eticheta produsului originea și ingredientele. Mai specific, aceștia cer să fie menționat pe ambalaj „Acheta domesticus”, denumirea latină pentru greierele de casă, pe ambalaje pentru a face produsul puțin mai puțin șocant pentru consumator, informează The Guardian.

Insectele, o sursă sustenabilă de nutrienți

Insectele sunt considerate tot mai mult o modalitate sustenabilă de a obține nutrienți. Cota pieței pentru insecte comestibile se așteaptă să atingă 2.7 miliarde de euro până în 2030.

„Este benefic pentru mediu deoarece resursele necesare pentru creșterea greierilor și spațiile utilizate sunt cu adevărat mici, iar emisiile sunt aproape zero,”

a spus Cianni.

Făina de greieri a companiei care a primit aprobare din partea guvernului va fi distribuită către societățile din domeniul alimentar și cele din lanțul de catering. Făina poate fi, de asemenea, achiziționată online la prețul de 6 euro per pachet.

Gustul făinii este asemănător cu cel al semințelor de dovleac

După obținerea autorizației, directorul executiv al companiei a fost bombardat de mesaje din partea oamenilor. Unii îi susțin inițiativa, alții mai puțin. Cianii a spus că oamenii se tem că greierii

„vin din țări străine și sunt murdari”.

“Făina noastră de greieri este 100% produsă în Italia,”

a spus el.

“Se va potrivi foarte bine alături de alte specialități italiene.”

În ceea ce privește gustul, Cianni a spus că este similar cu cel al

“semințele de dovleac, alune, și, de asemenea, puțin asemănător cu gustul creveților”.

scroll to top