Închide

O bancă din SUA va disponibiliza 20.000 de locuri de muncă, în urma unui trimestru “clar dezamăgitor”

Avatar
new york, bridge, manhattan

Fotografie de AG-Pics pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Citigroup a anunțat că va elimina 20.000 de locuri de muncă în următorii doi ani, recunoscând un trimestru “clar dezamăgitor”, marcat de taxe excepționale care au dus la o pierdere de 1,8 miliarde de dolari, potrivit Reuters.

Acțiunile băncii – care se află în mijlocul unui efort de mai mulți ani pentru a reduce birocrația, a crește profiturile și a impulsiona un titlu care a rămas în urma colegilor – au crescut cu peste 1%.

“Al patrulea trimestru a fost foarte clar dezamăgitor”, a declarat directorul general Jane Fraser în fața analiștilor. “Știm că anul 2024 este critic”.

Creditorul își va reduce forța de muncă globală de 239.000 de persoane cu 20.000 – sau aproximativ 8% din personal – până în 2026, inclusiv disponibilizările din cauza reorganizării ample, a declarat reporterilor directorul financiar Mark Mason.

De asemenea, Citi nu va mai contabiliza 40.000 de locuri de muncă atunci când își va desprinde și lista unitatea sa mexicană de consum Banamex într-o eventuală ofertă publică inițială, urmărind în cele din urmă să ajungă la un nivel de personal de 180.000 de angajați, a spus Mason.

Cu toate acestea, unii analiști au declarat că rezultatele celui de-al treilea creditor din SUA după active au părut solide atunci când au fost excluse taxele excepționale.

“Câștigurile Citigroup au arătat îngrozitor, cu o pierdere mare de 1,8 miliarde de dolari, dar activitatea de bază a băncii a arătat rezistență”, a declarat Octavio Marenzi, director general la firma de consultanță în management Opimas.

Pierderea a fost cauzată de taxe de 3,8 miliarde de dolari, dezvăluite miercuri într-un dosar care includea cheltuieli de reorganizare, o rezervă legată de devalorizările și instabilitatea valutară din Argentina și Rusia și o plată de 1,7 miliarde de dolari pentru alimentarea unui fond guvernamental de asigurare a depozitelor.

Banca se așteaptă să raporteze în acest an cheltuieli între 700 de milioane și 1 miliard de dolari, legate de costurile de concediere și de reorganizare.

“Ori de câte ori o industrie sau o companie trece prin astfel de reduceri, este greu pentru moral”, a declarat Mason reporterilor. Reducerile de personal nu vor afecta creșterea veniturilor, a spus el.

În cursul săptămânii de 22 ianuarie, banca va anunța mai multe schimbări organizaționale, potrivit unui memoriu adresat personalului, consultat de Reuters. Eforturile de simplificare a structurii sale vor fi finalizate în mare parte în acest trimestru, economisind un miliard de dolari și eliminând aproximativ 5.000 de roluri, în principal manageriale, a spus Fraser.

Rivalii JPMorgan Chase și Bank of America au raportat vineri profituri trimestriale mai mici, în timp ce Wells Fargo a înregistrat performanțe superioare datorită reducerilor de costuri.

Veniturile Citi au scăzut cu 3%, la 17,4 miliarde de dolari în trimestrul respectiv, față de anul trecut. A fost pentru prima dată când banca a defalcat profiturile pentru cele cinci divizii ale sale – servicii, piețe, servicii bancare, servicii bancare personale în SUA și patrimoniu, care anterior erau incluse în divizii mai largi.

Veniturile din piețe, sau divizia de tranzacționare, au scăzut cu 19%, la 3,4 miliarde de dolari, față de anul precedent. Acesta a fost tras în jos de o prăbușire cu 25% a veniturilor din venituri fixe din cauza ratelor slabe și a piețelor valutare, precum și de pierderile din Argentina.

În schimb, veniturile din activitatea bancară au urcat cu 22%, la 949 milioane de dolari, determinate de comisioanele mai mari ale băncilor de investiții pentru piețele de capital de datorie și activitatea de consultanță, care au compensat o scădere a împrumuturilor pentru companii.

În serviciile bancare personale din SUA, veniturile au urcat cu 12%, la 4,9 miliarde de dolari, susținute de serviciile bancare de retail și de cardurile de credit.

Însă consumatorii au început să dea semne de stres, ceea ce a determinat Citi să pună deoparte mai mulți bani pentru a acoperi pierderile din credite care se înrăutățesc.

“Restructurarea anunțată în urmă cu două luni a fost așteptată de mult timp”, a declarat Chris Marinac, director de cercetare la Janney Montgomery Scott. “Întrebarea se reduce la: Pot executa această restructurare în ceea ce privește posibilitatea reală de a crește activitatea de bază? Juriul este încă în curs de desfășurare”.

scroll to top