Închide

O decizie uluitoare a Curții Supreme din SUA: giganții globali au mână liberă pentru sclavagism

Avatar
Bitter Chocolate

Cum se produce cacaua în Africa de Vest. Sursa foto: endslaverynow.org / Daniel Rosenthal.

Timp de citire: 3 minute

Curtea Supremă a Statelor Unite a anulat o hotărâre a unei instanțe inferioare care a permis unui grup de șase bărbați originari din Mali să dea în judecată giganții industriei alimentare Nestlé USA (subsidiara din SUA a companiei elvețiene) și Cargill, cu privire la acuzații de sclavie și trafic de copii în scop de sclavie, aceștia fiind utilizați pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș, unul dintre cei mai mari producători mondiali de cacao, scrie CNBC.

Judecătoarea Clarence Thomas, care a redactat hotărârea în numele completului, a scris că admisibilitatea unui proces în această speță în Statele Unite, așa cum a fost susținută de instanța inferioară, trebuie invalidată, întrucât decizia fusese luată plecând de la premisa că Nestlé și Cargill ar fi luat ”deciziile operaționale majore” în Statele Unite, cu privire la operațiunile din Africa. Instanța a apreciat că aceste argumente nu pot fi demonstrate suficient.

Decizia completului a fost luată cu scorul de 8-1.

Grupul celor șase petenți au acționat în instanță în temeiul Statutului privind tortura străinilor (Alien Tort Act), o lege americană în vigoare încă din secolul al XVIII-lea, despre care judecătorii Curții Supreme spun că nu poate fi invocată pentru a cere companiilor americane să dea socoteală abuzurilor de muncă comise în lanțurile lor de aprovizionare din străinătate, în acest caz.

Aproximativ 70% din producția totală de cacao din lume provine din Africa de Vest, în special din Coasta de Fildeș și Ghana, iar o mare parte din aceasta este exportată în America. Se estimează că 1,56 milioane de copii lucrează la fermele de cacao din cele două țări, potrivit unui raport publicat de Departamentul Muncii din SUA în 2020.

În plângerea lor, grupul de bărbați din Mali au susținut că au fost obligați să lucreze pe plantațiile de cacao timp de 12-14 ore pe zi. De asemenea, au spus că au fost ținuți sub pază înarmată inclusiv în timpul somnului, pentru a-i putea opri dacă ar fi încercat să fugă, iar sumele de bani primite drept remunerație abia le ajungeau pentru hrana zilnică de bază.

În vreme ce au denunțat sclavia și exploatarea copiilor, cele două companii au argumentat că procesul ar trebui să fie deschis nu împotriva lor, ci ​​împotriva traficanților și fermierilor care îi ținuseră pe bărbați în condițiile descrise.

Instanța supremă americană a decis că, deși Nestlé SUA și Cargill furnizau fermelor africane resursele tehnice și financiare necesare operațiunilor, nu există dovezi că deciziile comerciale luate în SUA sunt cele care au condus la practicile de sclavagism, muncă forțată și exploatare a copiilor în Africa.

Pentru activiștii pentru drepturile omului care s-au luptat prin instanțe cu marile companii din industria de cacao și ciocolată vreme de mulți ani de zile, hotărârea a venit ca o lovitură neașteptată:

“Se decide asupra bugetelor, se decide în privința planificării, a tuturor aspectelor de business – toate acele lucruri se decid din SUA”, a declarat Terry Collingsworth, director executiv al International Rights Advocates, pentru Fortune Magazine, citat de BBC.

Collingsworth a declarat că echipa sa avocați va iniția un nou proces, susținând că multe decizii luate de Nestlé și Cargill în SUA au contribuit la instigarea la crearea unui sistem de practici care utilizează copiii-sclavi pe plantațiile din Coasta de Fildeș, deși niciuna dintre companii nu operează direct vreo plantație de cacao în această țară.

Într-o declarație de presă, Nestlé SUA a declarat că nu a promovat niciodată utilizarea copiilor la muncă și că a rămas ”neclintită în hotărârea sa de a combate exploatarea copiilor prin muncă în industria de cacao și ciocolată”.

”Munca copiilor este inacceptabilă. De aceea lucrăm atât de mult pentru a preveni acest lucru. Accesul la educație și îmbunătățirea metodelor agricole și a mijloacelor de trai sunt cruciale pentru combaterea exploatării copiilor prin muncă în producția de cacao. Abordarea cauzelor profunde ale muncii copiilor este parte integrantă din Planul Nestlé Cocoa și va continua să se afle în centrul eforturilor noastre în viitor”, potrivit Nestlé SUA.

La rândul lor, cei de la Cargill, au declarat:

”Hotărârea Curții Supreme de astăzi confirmă interpretarea legii de către Cargill și faptul că această acțiune nu poate continua întrucât nu are niciun fundament. Oricum ar fi, angajamentul Cargill de a menține exploatarea copiilor prin muncă în afara lanțurilor noastre de aprovizionare rămâne ferm. Nu tolerăm utilizarea muncii copiilor în operațiunile sau lanțurile noastre de aprovizionare și lucrăm în fiecare zi pentru a preveni acest lucru. Vom continua să ne concentrăm pe cauzele fundamentale ale acestor fenomene, inclusiv sărăcia și lipsa accesului la educație. Misiunea noastră este de a stimula schimbări pe termen lung în comunitățile în care se află plantațiile de cacao și de a ridica nivelul de trai al familiilor care se bazează pe cacao pentru a-și câștiga existența.”

scroll to top