Închide

O țară europeană a introdus o viză pentru nomazi digitali, în speranța că va atrage lucrători calificați

Avatar
square, old quarter, prague

Fotografie de TomasHa73 pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Republica Cehă tocmai a introdus o viză de nomad digital destinată lucrătorilor la distanță cu înaltă calificare, potrivit Euronews.

Noua viză, care a fost lansată în iulie 2023, permite freelancerilor și angajaților la distanță să lucreze din această țară timp de un an.

Aceasta speră să atragă profesioniști IT calificați și este disponibilă pentru cetățenii din opt țări: Australia, Canada, Japonia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Taiwan, Marea Britanie și SUA.

Iată cum funcționează și cine poate aplica

Ce este viza de nomad digital din Republica Cehă?

Noua viză de nomad digital din Republica Cehă oferă o rută accelerată către un sejur pe termen lung.

Aceasta speră să rezolve problema lipsei de profesioniști IT cu înaltă calificare și să stimuleze economia.

Solicitanții pot fi fie angajați de o companie străină care le permite să lucreze la distanță, fie pot lucra pe cont propriu ca liber profesionist.

Liber-profesioniștii trebuie să solicite o licență de afaceri cehă care să le permită să furnizeze servicii companiilor din Republica Cehă pe bază de contract.

Viza costă 2.500 CZK (104 EUR) și durează inițial un an. După această perioadă, trebuie să solicitați un permis de ședere pentru încă doi ani și să urmați un curs de adaptare-integrare. Cererile de viză sunt procesate în termen de 45 de zile.

Dacă rămâneți în țară mai mult de 183 de zile într-o perioadă de un an, veți fi considerat rezident fiscal ceh. Dacă sunteți, de asemenea, rezident fiscal în țara dumneavoastră de origine, suma pe care o veți plăti va depinde de normele privind dubla impozitare din țara dumneavoastră.

Înainte de lansarea vizei de nomad digital, viza de afaceri “zivno” de un an era cea mai bună rută pentru străinii care desfășurau activități independente în Republica Cehă. Cu toate acestea, aceasta necesită ca solicitanții să obțină o licență de comerț și să aibă 124 500 CZK (5 160 EUR) în contul bancar.

Cine poate aplica pentru viza de nomad digital din Republica Cehă?

Noua viză de nomad digital din Republica Cehă este disponibilă pentru opt naționalități: australiană, canadiană, japoneză, neozeelandeză, sud-coreeană, taiwaneză, britanică și americană.

Solicitanții trebuie să aibă o diplomă universitară sau o diplomă superioară în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii sau trei ani de experiență profesională în industria IT.

Lucrătorii la distanță angajați de o companie străină trebuie să îndeplinească cerința de venit minim de 60 530 CZK (2 507 euro) pe lună. Aceasta reprezintă de 1,5 ori salariul mediu brut din Republica Cehă. De asemenea, compania lor trebuie să aibă cel puțin 50 de angajați.

Soții, partenerii înregistrați și copiii minori și aflați în întreținere, indiferent de naționalitate, pot obține și ei un permis de ședere atunci când depun o cerere împreună cu un solicitant de viză de nomad digital care se califică.

Este Republica Cehă un loc bun pentru a fi un nomad digital?

Republica Cehă apare frecvent în top 10 al celor mai bune locuri pentru a fi un nomad digital. Anul trecut, a ocupat locul nouă în indexul Work from Wherever al motorului de căutare de călătorii KAYAK.

Acest lucru s-a datorat în primul rând costurilor de trai accesibile, cu o chirie de apartament pe termen lung de doar 389 de euro pe lună în medie și costul unui bilet de tren dus-întors sub 1 euro.

Deși capitala, Praga, este mai scumpă, oferă totuși un standard de viață ridicat la un cost accesibil. Berea ieftină, viața de noapte excelentă și o abundență de muzee, galerii și parcuri sunt alte avantaje ale vieții în oraș.

Atunci când doriți să evadați în natură, formațiunile stâncoase impresionante din Parcul Național Elveția Boemă se află la mai puțin de două ore de mers cu mașina.

Praga este, de asemenea, bine conectată cu restul țării și cu Europa cu trenul – inclusiv un tren de noapte spre Zurich via Frankfurt și Basel.

scroll to top