Închide

O treime din startup-urile din Estonia au fost înființate de străini cu rezidență electronică

Avatar
Eve Peeterson

Eve Peeterson, șefa Startup Estonia. Sursa foto: Estonian World.

Timp de citire: 2 minute

Aproape o treime din startup-urile din Estonia – 348 din cele 1.200 de companii aflate în baza de date a autorităților de profil de la Tallinn – au fost fondate de persoane care dețin rezidență electronică (e-rezidență) în micuțul stat baltic; majoritatea acestor companii sunt dedicate dezvoltării de software pentru afaceri și soluții fintech, potrivit unei analize recente realizate de Startup Estonia și de programul de e-rezidență al țării, citate de publicația Estonia World.

Șefa Startup Estonia, Eve Peeterson, a subliniat că Estonia atrage talente din întreaga lume în primul rând datorită societății digitale inovatoare și reputației sale globale de ecosistem propice dezvoltării de startup-uri, mai ales în domeniile tehnologiei informației.

”Sectorul nostru de startup-uri, relativ mic, dar remarcabil de divers, a devenit un motor excelent al inovării și creșterii economice a Estoniei. Prin programul de e-rezidență, comunitatea de startup-uri din Estonia a reușit să crească și să prospere cu adevărat”, a spus Peeterson.

Ea a adăugat că ”poveștile de succes ale startup-urilor estone”, inclusiv companiile-unicorn care au fost înființate acolo, au stimulat imaginea Estoniei drept ”națiune digitală inovatoare”, care, la rândul său, ”generează încredere în rândul antreprenorilor și talentelor din toată lumea, încântați să răspundă provocărilor pe care le întâlnesc în acest mediu competitiv”.

Ecosistemul de startup-uri din Estonia are peste 6.000 de angajați și plătește în jur de 100 de milioane de euro anual ca taxe și impozite pe forța de muncă.

”Startup-urile fondate de e-rezidenți și rețeaua de e-rezidenți în ansamblu, contribuie semnificativ la ecosistemul local de startup-uri. Ca atare, e-rezidenții pot fi considerați ambasadori globali ai mediului antreprenorial din Estonia”.

Programul eston de e-rezidență a fost lansat în decembrie 2014, cu scopul de a oferi cetățenilor străini acces sigur la serviciile electronice oferite în ecosistemul eston de guvernare electronică. De la lansarea programului de e-rezidență, peste 83.000 de e-rezidenți noi au intrat în program, aceștia înființând peste 17.800 de companii în Estonia.

scroll to top