Oamenii de știință israelieni au dezvoltat un roboțel care adulmecă cu antene de lăcuste
Un nou robot echipat cu un senzor biologic, care folosește antene de lăcuste, ar putea aduce reale progrese procesului de diagnosticare a bolilor și controalelor de securitate, spun inventatorii săi israelieni, potrivit Reuters.
Lăcustele au un simț al mirosului acut, pe care cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reușit să-l transpună într-un robot bio-hibrid, făcându-l mult mai sensibil, spun ei, comparativ cu alte dispozitive electronice existente, utilizate pentru detecţie.
Lăcustele adulmecă mirosurile cu antenele lor.
Cercetătorii au plasat antena insectei pe robotul cu patru roți, între doi electrozi care trimit semnale electrice ca răspuns la un miros din apropiere. Fiecare miros are o semnătură unică pe care sistemul electronic al robotului o poate identifica prin învăţare automată.
„Până la urmă, încercăm să creăm un robot cu un simț al mirosului care va fi capabil să distingă între mirosuri și să le localizeze în spațiu”, a spus Neta Shvil de la Școala de Neuroștiință Sagol.
Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă modul în care unele animale detectează bolile prin intermediul mirosului, specialistul în aplicații Ben Moaz crede că aplicațiile viitorului vor fi aproape infinite, extinzându-se la detectarea drogurilor și explozivilor și chiar la siguranța alimentelor.
„Suntem copleșiți de atâtea posibilități”, spune Maoz, profesor la Facultatea de Inginerie Fleischman și la Școala de Neuroștiință Sagol.