Închide

Obișnuința statului de a-și da cu stângul în dreptul: au crescut accizele la alcool, au scăzut încasările

Avatar
brandy, cognac, alcohol

Fotografie de stevepb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Încasările la bugetul de stat din acciza la alcool etilic au scăzut cu 2,6% în primele 6 luni ale anului 2023 comparativ cu perioada similară din 2022 (de la 379.46 milioane lei, la 369.68 milioane de lei), în pofida unei creșteri agregate de 11% a accizei în anul 2022, arată datele citate de asociația Spirits România, care reunește principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din România.

Potrivit Spirits România, aceste cifre ar putea marca începutul unei perioade mai lungi de scădere a încasărilor din acciza la alcool, iar Guvernul trebuie să aplice un cadru juridic care să restabilească echilibrul între nevoile industriei și necesitatea de a crește veniturile bugetare.

”Spirits România reamintește că majorarea taxelor nu poate reprezenta unica soluție pentru obținerea de venituri suplimentare la buget, mai ales în condițiile în care costurile cu materiile prime și producția au crescut cu până la 80%, punând presiune suplimentară pe producătorii locali. Costurile tot mai mari coroborate cu o taxare excesivă vor conduce la scăderea vânzărilor, micșorarea încasărilor la buget din TVA și impozit pe profit cu posibile reduceri de personal în industrie”, mai arată asociația.

Efectele negative se vor resimți atât la nivel economic cât și social, în condițiile în care este de așteptat ca noi majorări de taxe să ducă și la o creștere a consumului de băuturi alcoolice contrafăcute, cu efecte foarte grave pentru sănătatea consumatorilor.

”Ne preocupă informațiile potrivit cărora Guvernul plănuiește noi majorări de taxe pentru industria alcoolului și băuturilor spirtoase, cu atât mai mult cu cât accizele în acest sector au crescut deja de 3 ori in ultimul an și jumătate (de două ori în 2022 și încă o dată la începutul lui 2023). Industria a transmis deja Guvernului disponibilitatea de a dialoga pentru găsirea unor soluții corecte și eficiente pentru toate părțile. Pe termen mediu și lung, o nouă majorare a accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preț mai mare va genera o scădere a vânzărilor și implicit a sumelor de plată la bugetul de stat. De asemenea, nivelul cifrelor de afaceri și implicit al impozitelor și sumelor provenite din TVA vor fi mai mici”, a declarat Florin Rădulescu, președintele Spirits România.

Spirits România reamintește că, în trecut, au mai existat situații în care majorările excesive de taxe au avut efectul invers celui scontat.

De exemplu, majorarea cu 42% a accizei în 2013 a determinat în intervalul 2013-2014 o scădere a pieţei fiscalizate a băuturilor spirtoase de 30%.

În schimb reducerea cu 30% a accizei în 2016 a avut ca rezultat în perioada 2016-2021 scăderea pieței nefiscalizate cu aproximativ 25% și dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 850.20 milioane lei în 2021 pentru piața băuturilor spirtoase.

Potrivit Spirits România, aportul industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat este semnificativ, crescând constant în ultimii ani. În anul 2022, contribuția industriei de băuturi spirtoase la bugetul de stat din acciza la alcool etilic a fost de peste 869.37 milioane lei, conform datelor ANAF.

În acest moment, în România valoarea accizelor este mai mare decât în statele vecine și peste valorile practicate în unele țări dezvoltate din Uniunea Europeană, deși veniturile consumatorilor sunt mai mici.

scroll to top