Închide

Olandezii de la Rituals ratează miliardul de euro în 2020, dar primesc și câteva vești bune

Avatar
Rituals 1

Sursa foto: Rituals (pagina de Facebook).

Timp de citire: 2 minute

Brandul olandez de cosmetice și parfumerie Rituals nu își va atinge obiectivul de creștere a cifrei de afaceri fixat la începutul anului – doborârea pragul de un miliard de euro – însă ratarea obiectivului este conjuncturală, dat fiind contextul pandemic la nivel mondial. În schimb, lanțul de produse cosmetice speră să se apropie de vânzările de anul trecut și să nu cunoască scăderi în acest an, a declarat fondatorul brandului, Raymond Cloosterman în numărul din septembrie al revistei olandeze RetailTrends.

”Vedem o tendință prudentă de redresare”, a spus el, rezumând starea de spirit în acest moment.

Pierderile din cele mai grave trei luni ale crizei pandemice nu va mai putea fi compensată, spune Cloosterman. Pe de altă parte, vânzările online s-au cvadruplat în timpul restricțiilor din primăvară.

”Deși magazinele sunt acum deschise din nou, cifra din online rămâne dublă față de înainte”, spune Cloosterman. “Comerțul electronic a fost o afacere complicată mult timp, dar acum a devenit o nișă extrem de interesantă în ceea ce privește contribuția la profit.”

Comerțul electronic reprezintă deja 20% din cifra de afaceri totală în acest an pentru RItuals, deși planificarea multi-anuală a companiei, stabilită înainte de pandemie, viza această pondere abia în 2025.

În această cifră de afaceri realizată online, Rituals include și vânzările venite de la parteneri precum Douglas, Sephora, de Bijenkorf sau pureplayers. Cloosterman spune că este încă incert dacă magazinul online propriu este profitabil sau nu, în calitate de canal independent, deoarece costurile totale sunt împărțite în toate cele patru ramuri de desfacere a produselor (comerțul cu amănuntul, comerțul cu ridicata, vânzări de voiaj și comerț electronic).

Anul trecut, Rituals a raportat o cifră de afaceri de 865 milioane de euro, sumă pe care Cloosterman speră să o egaleze anul acesta. Pentru 2021, planurile prevăd ajungerea la o rețea mondială de 1040 de magazine. Printre piețele vizate pentru extindere se numără China, numită de Cloosterman ”vârf de lance” în privința creșterii în vânzări. Franța și Germania prezintă încă un potențial valorificat nici pe jumătate, spune șeful Rituals.

Trei noi piețe europene ar putea să fie încercate în premieră de Rituals anul viitor, cu magazine fizice independente: Italia, Polonia și Rusia.

În România, Rituals este prezent în magazinele partenerilor de la Douglas și Sephora, cu o selecție limitată.

Cu câteva zile înainte de impunerea stării de urgență în România, la începutul lunii martie, Rituals și-a lansat în România magazinul online, unde sunt disponibile cele mai multe colecții ale brandului, inclusiv unele disponibile doar online.

scroll to top