Cel puțin 17 milioane de oameni din Europa s-au confruntat sau încă se confruntă cu simptome ale așa-numitului sindrom post-Covid-19 (sau ”long Covid”) în primii doi ani de pandemie, potrivit datelor actualizate ale unui institut american de cercetare în domeniul sănătății, compilate de biroului pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și citate de Bloomberg.
Femeile au fost de două ori mai predispuse decât bărbații să sufere de pe urma efectelor de lungă durată ale contractării bolii, conform noilor modele realizate de Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății din cadrul Universității din Washington. Datele aferente Europei arată că una din trei femei care au fost spitalizate în urma îmbolnăvirii cu Covid-19 riscă să dezvolte simptome de lungă durată, de diferite grade de severitate.
Se estimează că simptomele persistente – de la oboseala cronică și ceea ce a fost descrisă de pacienți drept ”ceață pe creier”, până la dificultățile de respirație – afectează un procent estimat între 10% și 20% din cazurile de Covid.
”Aceste date evidențiază nevoia urgentă de realizare a mai multor analize și studii, alocarea mai multor investiții, precum și mai mult sprijin și solidaritate arătată față de cei care se confruntă cu această afecțiune”, a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.
Regiunea biroului pentru Europa al OMS include 53 de țări, cele mai multe dintre ele aflate în Europa, dar și câteva state din Asia Centrală.
Cazurile raportate de sindrom post-Covid-19 au fost de patru ori mai multe în 2021 comparativ cu 2020, estimează studiul citat, pe baza definiției care indică persistența unor simptome vreme de cel puțin trei luni.