Închide

Păreri divergente ale specialiștilor. Ce spun Dan Suciu și Mircea Coșea despre rata inflației?

Avatar
Alimente De Baza

Foto: incont.ro

Timp de citire: 2 minute

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,3% în luna august a acestui an, de la 15% în luna iulie, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri au avut loc la gaze, cartofi și ulei.

„Preţurile de consum în luna august 2022 comparativ cu luna iulie 2022 au crescut cu 0,6%. Rata inflaţiei de la începutul anului (august 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 11,6%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2022 comparativ cu luna august 2021 este 15,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2021 – august 2022) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2020 – august 2021) este 11,0%”, arată INS, într-un comunicat de presă transmis luni.

Profesorul de economie Mircea Coșea a explicat într-o intervenție pentru B1 TV că inflația va continua să crească și că prețurile se vor majora în continuare în special la legume:

„Cred că va continua să crească pentru că există câteva elemente pe care nu putem să le scoatem din calcul atunci când facem o prognoză asupra inflației. Nu avem niciun motiv să credem că prețurile la energie vor scădea. Poziția Rusiei în ceea ce privește aprovizionarea Europei este din ce în ce mai dură. Asta va duce la o creștere. Observăm o scădere a prețului petrolului dar se vede foarte puțin în legătura dintre prețul brutului și prețul la pompă.

Mă aștept la o creștere a prețului la legume și fructe de sezon. Este o creștere mare în România, există această tradiție de pregătirea iernii prin fel de fel de preparate cu legume. Deci cererea crește în condițiile î n care producția nu este atât de mare din cauza secetei”, a spus Mircea Coșea.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a declarat în urmă cu o lună, pentru B1 TV, că acum suntem pe un plafon de inflație în jurul a 15%, iar Banca Națională a României prognozează o coborâre lentă a inflației în trimestrul următor și chiar o scădere abruptă a inflației anul viitor, presupunând că sunt menținute compensările la prețurile în energie. Este concluzia unui raport al BNR dar, precizează Suciu, există încă multe variabile și necunoscute.

scroll to top