OMS: Vaccinarea anti-COVID-19, pe scară largă, cel mai devreme la mijlocul anului viitor

,
Autor:    -  
dna, string, biology
Fotografie de qimono pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu se așteaptă la vaccinări pe scară largă împotriva COVID-19 până la mijlocul anului viitor, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt, subliniind importanța verificărilor riguroase ale eficacității și siguranței acestora, notează Reuters.

Până acum, niciunul dintre vaccinurile dezvoltate și cercetate în studiile clinice avansate nu a demonstrat până acum un ”semnal clar” de eficacitate la nivelul de cel puțin 50% solicitat de OMS, a spus purtătorul de cuvânt Margaret Harris.

Rusia a acordat aprobarea de reglementare pentru un vaccin anti-COVID-19 în august, după mai puțin de două luni de testare pe oameni, determinându-i pe unii experți occidentali să pună la îndoială siguranța și eficacitatea acestuia.

Oficialii din domeniul sănătății publice din SUA și Pfizer Inc au declarat joi că un vaccin ar putea fi gata pentru distribuție la sfârșitul lunii octombrie. Acest lucru ar cădea chiar înainte de alegerile din SUA din 3 noiembrie, unde pandemia ar putea fi un factor major de influență printre alegătorii care votează președintele.

”Nu ne așteptăm să vedem o vaccinare pe scară largă până la mijlocul anului viitor”, a declarat Harris într-un briefing al ONU la Geneva.

„Această fază 3 trebuie să dureze mai mult, deoarece trebuie să vedem cât de reală este protecția oferită de vaccin și cât de sigur este acesta”, a adăugat ea, referindu-se la faza în care sunt efectuate studii clinice pe eșantioane mari de populație.

OMS și așa-numita ”Alianță a Vaccinurilor” (Global Alliance for Vaccines and Immunization – GAVI) derulează un plan global de alocare a vaccinurilor, cunoscut sub numele de COVAX, care urmărește să ajute la cumpărarea și distribuirea corectă a dozelor. Accentul este pus mai întâi pe vaccinarea grupurilor expuse la cel mai mare risc de infectare din fiecare țară, un exemplu la îndemână fiind cadrele sanitare.

COVAX își propune să achiziționeze și să livreze 2 miliarde de doze de vaccinuri până la sfârșitul anului 2021, însă unele țări care și-au asigurat aprovizionarea prin acorduri bilaterale, inclusiv Statele Unite, au declarat că nu se vor alătura acestui plan global.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!