Închide

OMV Petrom investeşte la rafinăria Petrobrazi 130 mil. € pentru construirea noii unităţi de produse aromatice

Avatar
OMV Oil Refinery in Schwechat, Austria.

Fotografie de Dimitry Anikin pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, investeşte în următorii 3 ani aproximativ 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei noi unităţi de produse aromatice. Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcţiune în anul 2026.

Noua unitate de produse aromatice va asigura procese şi produse cu impact redus asupra mediului, la standarde moderne de operare BAT (Best Available Technology).

Prin punerea în funcţiune a noii unităţi, capacitatea de producţie a produselor aromatice se va dubla, de la circa 50 kt/an, la circa 100 kt/an, începând cu 2026.

”OMV Petrom, cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, investeşte în următorii 3 ani aproximativ 130 milioane de euro la rafinăria Petrobrazi pentru construirea unei  noi unităţi de produse aromatice. Acesta va funcţiona la standarde moderne de operare BAT (Best Available Technology) cu impact redus asupra mediului. Capacitatea de procesare a noii unităţi este de circa 1.500 tone/zi de benzină reformată”, anunţă compania.

Noua unitate de produse aromatice va fi pusă în funcţiune în anul 2026. Aceasta va asigura continuitate în producţia de benzină cu conţinut volumetric de benzen mai mic de 1%, conform standardelor europene actuale. Toluenul poate fi folosit în fabricarea benzinei comerciale cu cifră octanică îmbunătăţită, dar poate fi utilizat şi ca solvent în industria chimică pentru obţinerea de vopseluri, adezivi sau în procese de obţinere a produselor de pielărie.

„Cererea pentru benzină continuă să fie robustă în zona de sud-est a Europei. În paralel cu dezvoltarea ofertei noastre de produse de mobilitate alternativă, vrem să asigurăm pentru clienţii noştri produsele de care au nevoie, la standarde ridicate de mediu. Urmează şi alte investiţii semnificative la Petrobrazi, atât pentru eficienţa tehnologică a rafinăriei, cât şi pentru producţia de bio-combustibili de generaţia a doua”, spune Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.

Procesul de înlocuire a actualei unităţi de produse aromatice se va realiza în perioada 2023 – 2025. Unitatea de produse aromatice care operează în prezent la Rafinăria Petrobrazi a fost pusă în producţie în anul 1961. Aceasta este singura instalaţie din cadrul unei rafinării româneşti care poate asigura obţinerea de benzină la standarde europene.

Rafinăria Petrobrazi are o capacitate totală de procesare a ţiţeiului de 4,5 milioane de tone pe an. Începând din 2005, OMV Petrom a investit mai mult de 1,8 miliarde de euro în rafinărie, o treime din această investiţie contribuind la reducerea impactului asupra mediului.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice.

scroll to top