Închide

OMV Petrom va distribui dividende record în acest an. Cresc și sumele destinate investițiilor

Avatar
Petrom City 1

Sediul central al OMV Petrom din București. Sursa foto: OMV Petrom.

Timp de citire: 2 minute

Acţionarii OMV Petrom au aprobat investiţii de până la 4,4 miliarde lei pentru acest an, cu 55% mai ridicat decât în 2021 şi distribuirea unei sume record, de 1,9 miliarde de lei, pentru dividende aferente anului trecut. Hotărârile au fost adoptate în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor (AGOA) şi în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA), potrivit unui comunicat al companiei.

Acţionarii au mai aprobat declanşarea majorării capitalului social al OMV Petrom cu valoarea terenurilor pentru care s-au obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate.

OMV Petrom anunţă hotărârile adoptate în cadrul AGOA şi AGEA din data de 27 aprilie 2022. În cadrul AGOA a fost aprobat bugetul OMV Petrom pentru anul în curs și distribuirea de dividende aferente anului financiar 2021.

”Avem un angajament ferm de a genera valoare faţă de toate părţile interesate, inclusiv faţă de statul român. Totodată, intensificăm investiţiile, care sunt estimate să crească cu circa 55% în 2022, până la 4,4 miliarde lei. Aproape un sfert din acest buget reprezintă sume contingente planificate având în vedere eventualitatea accelerării proiectelor de generare de energie verde”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.

Valoarea totală brută a dividendelor de distribuit se ridică la 1,9 miliarde de lei. Aproximativ 400 milioane de lei vor fi distribuite către statul român, care deţine, prin Ministerul Energiei, 20,6% din capitalul social al OMV Petrom.

În cadrul AGEA a fost aprobată declanşarea operaţiunii de majorare a capitalului social al OMV Petrom prin aportul în natură al statului român, ca urmare a actualizării valorii terenurilor, pentru care societatea a obţinut certificate de atestare a dreptului de proprietate.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a peste 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.

Acţiunile OMV Petrom sunt tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51% din acţiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,6% din acţiunile OMV Petrom, iar 28,4% sunt deţinute de persoane fizice şi juridice.
OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeaşi perioadă, compania a investit circa 17 miliarde euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilităţii corporatiste. În perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităţilor din România, concentrându-se pe protecţia mediului, educaţie, sănătate şi dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom şi-a anunţat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informaţiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile şi oportunităţile asociate schimbărilor climatice.

scroll to top