Închide

OPEC ia în calcul să renunțe la datele petroliere ale Agenției Internaționale pentru Energie

Avatar
Saudi Arabia Opec Oil 700x

Foto: stepfeed.com

Timp de citire: 2 minute

OPEC+ ia în considerare posibilitatea de a exclude estimările privind producția de petrol furnizate de Agenția Internațională pentru Energie, un afront public care ar urma luni de critici mai dure din partea ambelor părți.

Miniștrii vor discuta propunerea joi, au declarat delegații, care au cerut să nu fie numiți pentru că informațiile sunt private, notează Bloomberg. Măsura ar schimba compoziția estimării “Surse secundare” a producției de țiței a OPEC, care apare în raportul lunar al cartelului și este folosită pentru a evalua respectarea cotelor de producție.

De asemenea, ar reprezenta punctul culminant al unor luni de dispute între AIE, care reprezintă interesele marilor consumatori de energie, și Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol.

Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a ironizat propunerile AIE privind modul în care lumea ar putea evita schimbările climatice dăunătoare, calificându-le drept “La-La-Land”. Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat recent că este dezamăgit de lipsa de reacție a OPEC la criza aprovizionării cu petrol din Rusia.

Chiar și cu riscul de a atrage nemulțumirea Statelor Unite și a altor state occidentale, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au dat de înțeles că nu au de gând să distrugă alianța OPEC+, din care face și Rusia, în contextul sancțiunilor impuse Moscovei.

Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite au apărat importanţa OPEC+ pentru stabilitatea pieţei energiei şi s-au opus ideii expulzării Rusiei din această alianţă, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei pentru invazia în Ucraina, considerând că “nu trebuie politizate lucrurile”, relatează agenţia EFE.

Această poziţie a fost anunţată de miniştrii Energiei din Arabia Saudită, Abdulaziz bin Salman, şi EAU, Suhail al Mazrouei, la un panel la “World Government Summit 2022”, care a început marţi la Dubai, cei doi subliniind importanţa cooperării pentru securitate energetică între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi cei 10 aliaţi externi, inclusiv Rusia, cooperare denumită OPEC+.

“În această organizaţie, unica noastră misiune este păstrarea securităţii energetice (…) nu putem politiza lucrurile (..) nu putem să aducem politica în organizaţie (…) va trebui să facem o separaţie între politică şi energie”, a spus al Mazrouei.

“Dacă cerem unui membru să iasă, asta ar însemna că majorăm preţurile şi contrazicem ceea ce vor consumatorii (…) Cum ni se cere să lucrăm pentru a reduce preţurile şi, în acelaşi timp, ne contrazicem şi ni se cere să-l scoatem pe unul dintre membri”, a adăugat oficialul din EAU.

scroll to top