Închide

Optimismul europenilor, creștere notabilă. A ajuns la cel mai înalt nivel după 2008

Avatar
directory, signposts, hope

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Atitudinea față de Uniunea Europeană, în lunile iunie și iulie, rămâne în general stabilă și pozitivă, arată datele unui eurobarometru, publicate de Comisia Europeană. 

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, optimismul cu privire la viitorul UE a atins cel mai înalt nivel din 2009, iar încrederea în UE rămâne la cel mai ridicat nivel din 2008 până în prezent, informează RFI.

Sprijinul pentru moneda euro rămâne stabil la cel mai ridicat nivel înregistrat din 2004 până în prezent. Cetățenii europeni identifică situația economică la nivelul UE ca fiind principala lor preocupare, urmată de mediu și schimbările climatice și de imigrație.

Sănătatea continuă să fie principala problemă la nivel național, cu puțin înainte de situația economică a țării.

„Majoritatea europenilor sunt mulțumiți de măsurile luate de UE și de guvernele naționale împotriva pandemiei de coronavirus și consideră că planul de redresare <NextGenerationEU> va fi eficace în ceea ce privește răspunsul la efectele economice ale pandemiei. Aproape două treimi au încredere că UE va lua deciziile corecte în viitor pentru a răspunde pandemiei”, se arată în comunicat.

Optimismul cu privire la viitorul UE a crescut puternic din vara anului 2020, două treimi dintre respondenți având în prezent o opinie pozitivă: mai precis 66 %, cu 6 puncte procentuale mai mult față de anul precedent. Acesta este nivelul cel mai ridicat înregistrat din toamna anului 2009 până în prezent.

Doar cu puțin peste trei din zece respondenți sunt pesimiști cu privire la viitorul UE, fiind cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent.

O majoritate clară este optimistă în ceea ce privește viitorul UE în 26 de state membre, în timp ce opinia publică rămâne divizată în Grecia. Optimismul a crescut în 22 de țări față de vara anului 2020, cu o creștere foarte pronunțată în Malta, cu 75 %,  Italia, cu 67 % și Portugalia, cu 76 %.

De asemenea, după o creștere semnificativă înregistrată între vara anului 2020 și iarna 2020-2021, imaginea pozitivă a UE rămâne la un nivel relativ ridicat  și este opinia majoritară în 20 de state membre ale UE. Cele mai ridicate rezultate sunt observate în Irlanda (70 %) și în Portugalia (62 %).

Din iarna 2020-2021, proporția respondenților care consideră că situația economiei lor naționale este „proastă” a scăzut semnificativ (-11), deși aceasta rămâne opinia majoritară (58 %).

Conform comunicatului CE, 40 % dintre cetățenii UE sunt în prezent de părere că situația lor economică națională este „bună”, o creștere semnificativă (+11) după ce trei sondaje consecutive au arătat o scădere. Cu toate acestea, acest nivel de evaluare pozitivă rămâne sub nivelurile măsurate în perioada cuprinsă între primăvara anului 2017 și toamna anului 2019.

Percepția asupra situației actuale a economiei naționale variază foarte mult de la un stat membru la altul, de la 89 % din populația din Luxemburg, care consideră că situația este bună, la 9 % în Grecia, care consideră același lucru.

Sprijinul pentru moneda euro în zona euro a rămas stabil din iarna 2020-2021, situându-se la cel mai înalt nivel din 2004, și anume 79 %.

Gradul de satisfacție cu privire la măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a combate pandemia de coronavirus a crescut semnificativ începând cu iarna 2020-2021, peste jumătate dintre cetățenii UE fiind în prezent mulțumiți (51 %, +8). Nemulțumirea a scăzut (41 %, -8), în timp ce 8 % dintre cetățeni declară că nu știu (stabil).

scroll to top