Închide

Organizaţia Mondială a Turismului se așteaptă la o scădere de până la 80% la nivel global

pool, swimming, swimming pool

Fotografie de Free-Photos pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute
  • Scăderea numărului de turiști internaționali în acest an poate cauza pierderi cuprinse între 910 și 1.200 de miliarde de USD în veniturile din exporturi din turism la nivel mondial.
  • Până la finalul lunii martie 2020, cei 67 de milioane de turiști internaționali care și-au anulat călătoriile din cauza pandemiei au provocat pierderi de 80 de miliarde de USD.
  • Pandemia de COVID-19 a provocat o scădere de 22% a sosirilor de turişti internaţionali la nivel mondial în T1 2020, iar pe ansamblul acestui an numărul de turişti internaţionali ar putea scădea cu 58% până la 78%, în funcție de scenariile posibile de relaxare a regulilor de control al pandemiei.

În funcție de durata restricțiilor de călătorie și de închidere a frontierelor, precum și de gradul de severitate a acestora, Organizația Mondială a Turismului (UNWTO) anticipează că turismul internațional ar putea să scadă în 2020 cu 58% -78% în raport cu anul anterior. Comparativ, în luna ianuarie, Organizaţia Mondială a Turismului miza pentru 2020 pe o creştere cuprinsă între 3 şi 4% a numărului de turişti internaţionali, în condiţiile în care anul acesta erau programate o serie de mari evenimente sportive şi culturale precum Jocurile Olimpice de la Tokyo şi Expo 2020 din Dubai.

Acest lucru va pune în pericol nu doar milioane de locuri de muncă, ci și mijloacele de subzistență ale lucrătorilor din turism și ale familiilor lor, amenințând totodată că progresele înregistrate în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) vor fi pierdute, a declarat joi organismul ONU pentru turism.

Criza coronavirusului va pune în pericol 100-120 de milioane de locuri de muncă turistice directe și va duce la pierderea a 910 – 1.200 de miliarde USD din veniturile internaționale din turism în acest an, a subliniat Organizația.

Calificând criza de departe cel mai grav eveniment cu care s-a confruntat turismul internațional de la începerea raportărilor, în 1950, UNWTO a declarat că impactul va fi resimțit în grade diferite în diferite regiuni ale lumii, iar regiunea Asia-Pacific ar putea să fie prima care să-și revină.

Impactul pandemiei a început să fie simțit în mod serios în luna martie, după introducerea pe scară largă a restricțiilor de călătorie și închiderea aeroporturilor și a frontierelor naționale, ceea ce a determinat o reducere a turismului cu 57% față de martie 2019. Acest lucru se traduce printr-o pierdere de 67 de milioane de sosiri internaționale și aproximativ 80 de miliarde de USD în încasări, potrivit Organizației Mondiale a Turismului.

Experţii chestionați de UNWTO se aşteaptă ca cererea internă să cunoască o redresare mai rapidă decât cererea externă, iar primele semne de revenire ar urma să apară în T4 2020 şi, mai ales, în T1 2021. De asemenea, în urma analizei crizelor precedente, călătoriile de agrement, în particular cele efectuate pentru a vizita prieteni sau rude, ar urma să îşi revină mai rapid decât călătoriile de afaceri.

scroll to top