Închide

Palantir, o controversată companie americană ce oferă analize big-data, urmează să se listeze

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Palantir Technologies, o companie americană discretă ce oferă analize și proiecții pe bază tehnologiilor de data-mining, intenționează să pregătească documentația pentru a deveni publică în săptămânile următoare și ar putea intra la tranzacționare încă din toamnă, potrivit oamenilor familiarizați cu problema, scrie Bloomberg.

Palantir lucrează cu reprezentanți ai sistemului bancar pentru organizarea unei oferte adresată unor posibili acționari privați, pentru a ajuta la curățarea structurii sale de capital înaintea unei oferte publice inițiale, au spus sursele. De asemenea, Palantir lucrează cu un consultant pentru pregătirea ofertei publice inițiale.

Investitorii privați au evaluat ultima oară Palantir la 20 de miliarde de dolari, în 2015. Nu este clar ce evaluare va căuta într-un IPO. Nu a fost luată nicio decizie finală, iar planurile companiei s-ar putea schimba în continuare, au spus aceleași surse.

Co-fondat de miliardarul Peter Thiel, software-ul Palantir analizează date personale și comerciale și caută modele. Compania, fondată în 2003, a început să interpreteze informații pentru Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA și pentru Pentagon și apoi s-a mutat în sectorul bancar, ajutându-i să identifice orice comportament suspect. In-Q-Tel, ramura de investiții a CIA, este un investitor Palantir. Zeci de agenții guvernamentale din întreaga lume folosesc Palantir pentru a compila și căuta date despre cetățeni, cu intenția de a reduce criminalitatea, despre teroriști, iar în ultimele luni, urmărirea răspândirii Covid-19.

Cu toate acestea, Palantir este extrem de controversat pentru modul în care instrumentele sale au fost folosite pentru a compromite confidențialitatea și a permite supravegherea excesivă.

Thiel, co-fondator al PayPal, a ajutat la lansarea și dezvoltarea companiilor din Silicon Valley, inclusiv Facebook, unde este membru al consiliului de administrație din 2004. Miliardarul a fost, de asemenea, consilier al președintelui Donald Trump.

scroll to top