Pandemia a costat industria locală de fashion aproximativ 600 de angajați

,
Autor:    -  
Pepco 2
Sursa foto: Pepco

Timp de citire: 3 minute

Marii jucători locali din industria de fashion au pierdut circa 600 de angajați în pandemie, pe fondul închiderii de magazine și al trecerii la munca de acasă, singurii retaileri care au angajat anul trecut fiind Pepco, Peek&Cloppenburg și New Yorker. Cele mai mari nouă lanțuri de magazine de îmbrăcăminte și încălțăminte și-au văzut afacerile și profiturile reduse de criza sanitară Covid-19, un impact major fiind raportat de suedezii de la H&M și grupul spaniol Inditex, care deține Zara și Bershka, printre alte branduri.

Potrivit retail.ro, în anul 2019, înainte ca pandemia să lovească economia, marii retaiileri de fashion activi pe plan local aveau 8.664 de angajați. Numărul acestora a scăzut în anul pandemic, la total de 8.033 de salariați, potrivit datelor transmise de Oficiul Național al Registrului Comerțului, la solicitarea Retail.ro.Tot înaintea crizei sanitare, cei mai mari nouă jucători din industria de fashion au rulat afaceri de 6,3 miliarde de lei, sumă care a scăzut până la 5,4 miliarde de lei, în 2020, pe fondul închiderilor magazinelor în perioada stării de urgență, a trecerii la munca de acasă, ceea ce a determinat românii să nu mai cumpere haine pentru birou sau ieșit în oraș.

La nivel de profit, cei nouă giganți din domeniul – Pepco, Decathlon, Inditex, LPP, C&A, Deichman, Peek&Cloppenburg, LC Waikiki și New Yorker – au raportat un profit total de 647,1 milioane de lei, în anul 2019, mai mare ca în anul ce a trecut, acesta situându-se la valoarea de 368,8 milioane de lei.

Pepco, liderul industriei de fashion din România

Discounterul polonez de modă Pepco, prezent în România cu 329 de magazine – potrivit datelor de pe propriul site-, este singurul retailer de fashion care a depășit pragul de afaceri de 1 miliard de lei, raportând un profit în creștere și angajând 352 de salariați în anul care a trecut. Datele arată că românii au preferat să cumpere haine ieftine în anul care a trecut, Pepco păstrându-și și în 2020 poziția de lider al pieței de fashion locale, cu produsele sale la prețuri mici.

Roumasport, compania care operează brandul Decathlon pe piața din România, este al doilea retailer din clasament. Vânzările, profitul și numărul angajaților brandului francez, deținut de familia Mulliez, au scăzut ușor față de anul anterior, ceea ce indică că s-au cumpărat mai puține echipamente de sport în pandemie. În 2020, Decathlon a deschis un singur magazin, în Brăila, și a ajuns la o rețea de 28 de unități.

Podiumul este ocupat de suedezii de la H&M, care mai dețin și brandul COS. Cifra lor de afaceri pe plan local a scăzut cu 32%, până la 643 de milioane de lei. Închiderile de magazine și munca de acasă au oprit cumpărăturile de haine. Profitul companiei a scăzut cu 44,8 milioane de lei, iar 329 de angajați nu mai lucrau în magazine, la finalul anului trecut.

Zara, Stradivarius și Berska au redus numărul salariaților

Gigantul spaniol Inditex, care are în România lanțurile Zara, Stradivarius, Bershka, Massimo Dutti, Pull and Bear și Oysho, și-a văzut afacerea prăbușindu-se, cifra de afaceri ajunând la 643 de milioane de lei. Cunoscutul lanț de magazine a scăpat și pe 331 de salariați, iar profitul a scăzut de trei ori în anul pandemiei.

LPP Romania Fashion, care operează pe plan local brandurile Reserved și Sinsay, a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri, de până la 511,8 milioane de lei. Profitul a scăzut, însă, cu două milioane de lei, iar echipa numără cu 106 angajați mai puțin.

C&A, lanțul belgiano-germano-danez, și-a redus cifra de afaceri cu 29%, profitul a scăzut cu 40 de milioane de lei, iar numărul angajaților a crescut cu patru. Nici magazinele de încălțăminte și accesorii ale nemților de la Deichman nu au scăpat de pandemie, raportând o reducere de 23% a cifrei de afaceri, un profit în scădere cu aproape 50 de milioane de lei și 69 de angajați mai puțin. Datele financiare raportate de retailerul de încălțăminte și accesorii arată clar că oamenii nu și-au mai cumpărat produse noi și au preferat să mai poarte un sezon ceea ce au în dulap.

Nemții de la Peek & Cloppenburg au crescut numărul angajaților în pandemie, în ciuda diminuării afacerilor, la fel ca retailerul german de modă New Yorker, care a raportat o scădere de 16% a businessului în anul 2020.

De remarcat că niciun producător român de îmbrăcăminte sau încălțăminte nu se află în clasament, acesta fiind dominat de marile nume europene din Germania, preponderent, dar și din Spania, Polonia, Franța și Suedia.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!