Pandemia a prilejuit cea mai mare fraudă din istoria UK. Nici românii nu au stat degeaba


Autor:    -  
Fraud Detection

Timp de citire: 3 minute

Ajutoarele de pandemie reprezintă o adevărată sursă de îmbogățire pentru unii, de regulă în mod fraudulos. Marea Britanie este pe care să constate că s-ar putea să experimenteze cea mai mare fraudă din istoria sa, cu pierderi care ar putea ajunge până la 26 de miliarde de lire sterline.

Daily Mail scrie că, potrivit unui denunțător de la care a plecat ancheta, în spatele a până la 90% din suma fraudată stau grupuri infracționale din Europa de Est, respectiv din România, Polonia, Albania, Bulgaria și Turcia.

Într-o evaluare îngrijorătoare asupra situației, denunțătorul susține că frauda a devenit aproape endemică, schemele ilicite începând să fie puse în practică încă din martie, în perioada în care abia se instituise carantina, când cancelarul Rishi Sunak și alți miniștri au anunțat programele de sprijin pentru diferite grupuri și companii vulnerabile.

Escrocii au profitat de faptul că cele mai multe scheme guvernamentale de sprijin au prevăzut acordarea mai întâi a ajutorului de bani în numerar şi abia apoi furnizarea dovezilor.

A existat chiar o situație în care un escroc a fost prins încercând să fugă din țară cu 80.000 de lire sterline în bagaj. În altul, 30 de persoane au solicitat chirie și alte beneficii prin schema de credit universal, toți locuind la aceeași adresă.

Un raport de săptămâna trecută al Oficiului Național de Audit a sugerat că 26 de miliarde de lire sterline ar fi putut fi pierdute din cauza fraudelor și falimentelor intenționate în cadrul sistemul de împrumut Bounce Back, care oferă firmelor garanții guvernamentale în proporție de 100%, până la 50.000 de lire sterline. Autorii raportului scriau că este posibil ca până la 60% din împrumuturi să nu mai poată fi rambursate vreodată.

Luna trecută, oficialii unui departament non-guvernamental care se ocupă de veniturile bugetare (Her Majesty’s Revenue and Customs) au recunoscut că plăți de până la 3,5 miliarde de lire sterline au fost acordate în mod greșit și a investigat 27.000 de cazuri cu ”risc ridicat” de eroare gravă.

Începând din martie, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 35 de miliarde de lire sterline pentru a-i sprijini pe angajații rămași în șomaj tehnic sau în diferite alte situații dificile, plătindu-le 80% din salarii, până la maximum 2.500 de lire sterline pe lună.

Schema generală va lua sfârști pe 31 octombrie, ulterior sprijinul financiar urmând să mai fie acordat doar sectoarelor afectate în continuare în mod direct de restricții.

Denunțătorul citat de Daily Mail a spus:

”Aceasta a fost o fraudă en-gros, comisă la scară industrială. Vom plăti prostia asta timp de multe generații.

 

Îmi încep ziua în jurul orei 08:00. Când pornesc computerul, mă inundă e-mail-urile noi, acolo sunt toate cazurile noi de fraudă. Și nu sunt mizilicuri de sute sau chiar mii de lire. Sunt fraude de zeci și sute de mii.

 

Și sumele continuă să crească. Cazurile pe care le vedem sunt de o amploare care trebuie să se adreseze către Biroul pentru Fraude Majore și către Agenția Națională pentru Criminalitate. Și, într-adevăr, le trimitem cazuri tot timpul. Ceea ce văd în fiecare zi este că 80-90% din fraude sunt făcute de oameni din țările din Europa de Est. Aproape exclusiv din România, Polonia, Albania, Bulgaria și Turcia.

 

Departamentul nostru a avut întotdeauna o echipă care se ocupă de fraudele escrocilor din Europa de Est și din Balcani, dar acum totul este la un alt nivel.

 

S-ar putea să pară un pic dramatic, dar suntem realmente atacați și, în ceea ce mă privește, acești escroci împing Marea Britanie spre ruina financiară.”

Denunțătorul despre cazul unei românce

”Într-una din zile, am avut un caz cu o româncă al cărei cont fusese înghețat pentru că trezise suspiciuni. Pretindea că locuiește într-un apartament cu trei camere, cu trei copii, într-o zonă destul de săracă, dar susținea că plătește o chirie de 2.500 de lire sterline pe lună. Soțul îi ținea isonul.

 

După ce am mai iscodit-o, a început să mi se plângă: «Mi s-a stricat frigiderul, mi s-a stricat și aragazul… Am nevoie de un avans și nu pot vorbi cu proprietarul.»

 

După alte verificări, am constatat că erau 15 persoane care cereau bani de chirie de la aceeași adresă. În realitate, nici nu era o zonă săracă, ci locuia într-un conac dintr-o zonă foarte populară printre fotbaliștii profesioniști.

 

Când i-am spus că știm despre ce era vorba, a închis telefonul.

 

Mi s-a spus mai târziu că era implicată într-o rețea de traficanți care au cumpărat recent o stradă întreagă de case, acasă la ei, în România.”


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!